Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ и Южна Корея започват най-голямото съвместно военно учение

22 Авг. 2022
БГНЕС
Началото на учението предизвика протести пред президентството в Сеул.

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военно учение, с което се цели засилване на защитните позиции срещу нарастващата ядрена заплаха от Северна Корея, предава SkyNews. 

Учението Ulchi Freedom Shield ще продължи до 1 септември в Южна Корея и ще включва полеви учения с участието на самолети, военни кораби, танкове и десетки хиляди войници. Началото на учението предизвика протести пред президентството в Сеул. Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, каза, че засега не са засечени необичайни дейности или признаци в Северна Корея.

Съединените щати и Южна Корея отмениха някои от редовните си военни учения и сведоха други до компютърни симулации през последните години, за да създадат пространство за дипломация със Северна Корея, а и поради ковид пандемията. 

Ученията започнаха, след като миналата седмица Северна Корея отхвърли предложението на южнокорейския президент Юн Сук-йол за започване на денуклеаризация от страна на Пхенян. Ползващата се с голямо влияние сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен, която заема висши постове в правителството и управляващата партия, описа предложението на Юн като ''глупаво''. Тя също така осмя възможностите на САЩ и Южна Корея за наблюдение на ракетната активност на Севера, като каза, че Сеул неправилно е идентифицирал мястото на изстрелване на ракетите по време на последните тестове миналата сряда, часове преди южнокорейският лидер да призове Пхенян да се върне към дипломацията.

Още по темата