Медия без
политическа реклама

САЩ и Иран разиграха схема "заложници срещу милиарди"

19 Септ. 2023
Хората, които бяха задържани в Иран, вече са на свобода.
БГНЕС
Хората, които бяха задържани в Иран, вече са на свобода.

След няколкомесечни преговори САЩ и Иран размениха заложници поравно, като властите в Техеран получиха и достъп до замразени 6 млрд. долара. Това е пробив в много тежките двустранни отношения, настанали основно по повод ядрените амбиции на азиатската държава. Посредник в схемата e Катар.

В САЩ се върнаха петима американци, прекарали няколко години в ирански затвори. Става дума за четирима мъже и една жена, всичките с двойно гражданство. Сред тях има бизнесмени, природозащитник. Единият прекарва осем години в ирански затвори. САЩ смятат, че иранските власти са ги пратили зад решетките по неоснователни обвинения, с цел натиск върху Вашингтон. Според иранските власти те са в добро здравословно състояние.

Петима са и иранците, освободени от САЩ. Но само двама ще се върнат, тъй като други двама ще останат в САЩ по тяхно искане, а последният ще се присъедини към семейството си в трета страна.

А 6-те милиарда долара бяха съхранявани в сметки в Южна Корея. Катарски банки ги получиха и ще съблюдават да се похарчат за хуманитарни цели.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Иран, заложници

Още по темата