Медия без
политическа реклама

САЩ и Франция ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва

02 Дек. 2022
Президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон вдигат тост по време на държавна вечеря в Белия дом. Това е първата такава вечеря, дадена в Белия дом, откакто Байдън е президент.
Президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон вдигат тост по време на държавна вечеря в Белия дом. Това е първата такава вечеря, дадена в Белия дом, откакто Байдън е президент.

Президентите на САЩ и на Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва. Това се казва в съвместно изявление на двамата лидери, разпространено след техния разговор в Белия дом, предаде Франс прес.

"Американският и френският президент потвърждават, че подкрепата на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да й предоставят помощ от политическо естество, в областта на сигурността, от хуманитарно и икономическо естество толкова дълго, колкото трябва", се казва в текста, пише БТА.

Двете страни се ангажират и с предоставянето на ресурси за Украйна през зимата, в това число ускоряване на доставките на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонтиране на енергийната мрежа. 

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", допълва "Ройтерс".

И още след срещата Байдън-Макрон

Двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде "Франс прес". Двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени. САЩ и Китай призовават обаче за запазване на мира и стабилността в Тайванския пролив, се казва също в документа.

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде "Франс прес". Заявява се и решимост да гарантират, че Иран няма никога да разработи или да придобие ядрено оръжие.

Байдън и Макрон  също така осъждат севернокорейските балистични тестове, извършени тази година.

В текста двамата лидери признават, че е важно да има по-силна и по-способна европейска отбрана. Те също така потвърждават, че ядреният арсенал на НАТО  е нужен, за да се съхрани мира и да се възпира агресията срещу алианса.

САЩ и Франция се ангажират и да разширят перспективите за военно-техническо сътрудничество.

Двете страни се ангажират да работят за създаване на работна група между САЩ и ЕС във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията.

Френският президент Еманюел Макрон получи небивали почести в САЩ, където пристигна снощи.

 

Последвайте ни и в google news бутон