Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руското знаме спря да се вее пред Двореца на Европа

Русия бе изгонена от Съвета на Европа и Европейския съд в Страсбург

Стопкадър от екрана
Знамето е свалено, но пилонът остава да стърчи празен сред другите, за да напомня коя държава е изгонена от Съвета на Европа

Руското знаме бе снето вчера от пилона си пред Двореца на Европа в Страсбург, където се вееше 26 години заедно със знамената на още 46 държави в Съвета на Европа. На кратка, но необичайна церемония, последвала незабавно решението на Комитета на министрите на СЕ за изключване на Русия от организацията, нейният национален символ бе премахнат, сгънат акуратно и отнесен от служители в склад, откъдето едва ли ще бъде изваден скоро.

Пилонът, на който се вееше, остана да стърчи заедно с табелката "Русия", за да напомня, че това е единствената държава в Европа, към която е приложена пълната процедура за изключване. Предния ден Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува единодушно за изгонване на Русия, без да се повлияе от маневрата в последния момент на Москва да създаде впечатление, че напуска доброволно.

В отговор Русия обяви, че денонсира Европейската конвенция за правата на човека - най-важния документ на Съвета на Европа. По тази причина Европейският съд в Страсбург заяви, че престава да разглежда жалбите на руснаци за европейска закрила на основните им човешки права, смятано от 16 март 2022 г. Руските власти вече са свободни да правят каквото намерят за добре със своите граждани, без да се съобразяват с европейските правни норми в сферата на човешките права.

 

Още по темата