Медия без
политическа реклама

Русия започва изграждането на военноморска база в Судан

Тя ще е на Червено море и ще служи като логистичен център и сервизен пункт за корабите на руския флот

12 Ноем. 2020
БГНЕС архив

Русия възнамерява да оборудва военноморска база в Судан – това предвижда проект на споразумение между двете страни, се казва в документ, публикуван от руското правителство, пише в. „Ди Пресе", цитиран от БГНЕС.

Базата на Червено море - един от най-важните търговски пътища в света, ще трябва да служи като логистичен център и сервизен пункт за корабите на руския флот. Тя ще се намира в Порт Судан, един от двата пристанищни града на суданското крайбрежие на Червено море.

Както е посочено в документа, базата ще служи изключително за отбранителни цели и няма да бъде свързана с дейности, насочени срещу други държави. Твърди се, че руското военно присъствие спомага за поддържането на мира и стабилността в региона. Но ако погледнете на това събитие от чисто практическа и геостратегическа гледна точка, тогава по този начин Русия ще може да увеличи влиянието си поне в големи части от Африка, в арабския регион, а също така косвено и в Индийския океан. Освен това Червено море, като важна корабна артерия през Суецкия канал, е свързано със Средиземно море.

През 2019 г. Русия проведе среща на върха, която събра 10 хиляди представители на повече от 50 африкански държави. Руските военни вече имат споразумения за сътрудничество с отделни държави на континента. Както по-рано съобщаваха руски източници, там се доставят оръжия и техника. Освен това Русия постоянно изпраща военни съветници в африканските страни.

Москва иска отново да демонстрира силата си в Африка, както направи преди разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. СССР и неговите съюзници от ГДР до Куба по време на Студената война, поне в определени периоди и в различен ред, повлияха на много африкански държави, както и на местните марксистки бунтовнически движения - от Ангола до Египет, от Етиопия до Алжир. Съветските военни бази и / или пристанища, които СССР би могъл да използва, са били разположени например в Етиопия, Сомалия, Мозамбик и Гвинея.

Судан, под управлението на президента автократ Омар ал Башир, отдавна е в международна изолация и все още преживява икономическа криза. След свалянето на Ал Башир през 2019 г. новото преходно правителство се опитва да поправи отношенията си с международната общност. Наскоро, например, Хартум обяви нормализиране на отношенията с Израел.

Освен Русия, други държави също се интересуват от присъствието на Червено море. Малката държава Джибути, разположена точно на мястото, където Червено море се среща с Индийския океан, отдавна се е превърнала в истински военен лагер за други държави. САЩ, Франция, Китай, Япония и Германия имат там бази с различни размери.

Още по темата