Медия без
политическа реклама

Русия може да бъде изключена и от Г-20

Съединените щати предупредиха Индонезия, че няма да участват в срещата на върха през ноември, ако се яви Путин или негов пратеник

07 Апр. 2022
Официален плакат на индонезийското председателство на Г-20. САЩ настояват руското знаме (което е най-вляво) да бъде премахнато, иначе американското знаме, което е най-вдясно, ще бъде снето.
Г-20
Официален плакат на индонезийското председателство на Г-20. САЩ настояват руското знаме (което е най-вляво) да бъде премахнато, иначе американското знаме, което е най-вдясно, ще бъде снето.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г-20 - форумът на двайсетте най-големи икономики, като в противен случай Вашингтон ще бойкотира "серия от срещи на Г20" в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Коментарите на Йелън в сряда на изслушване пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса повдигнаха въпроси за бъдещето на Г-20, която е главният световен икономически и политически форум след финансовата криза от 2008-2009 г.

Йелън обаче заяви, че инвазията на Русия в Украйна и жестокостите, разкрити след изтеглянето на руските сили от украинския град Буча, "представляват неприемливо незачитане на основания на правила международен ред".

Тя каза, че е малко вероятно Русия да бъде изключена от Международния валутен фонд (МВФ), но правителството на Байдън иска да изтласка Русия от активно участие в подобни международни институции. Финансовите министри и управителите на централни банки трябва да се срещнат лично и виртуално във Вашингтонн през април в рамките на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Тази година Индонезия държи председателството на Г-20 и планира да домакинства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември. "Президентът Байдън каза ясно и аз съм напълно съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както обикновено с Русия в която и да било от финансовите институции", заяви Йелън и допълни: "Той поиска Русия да бъде отстранена от Г-20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, ако руснаците са там".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Г-20, САЩ, Русия, Индонезия

Още по темата