Медия без
политическа реклама

Русия експулсира 10 норвежки дипломати

Това е ответна мярка на изгонването на 15 руснаци, обвинени в шпионска дейност в Норвегия

26 Апр. 2023
Норвежкото посолство в Москва
Норвежкото посолство в Москва

Русия обяви, че експулсира 10 норвежки дипломати от посолството и от екипа на норвежкото аташе по въпросите на отбраната. Съответната нота е връчена на норвежкия посланик в Москва Роберт Квиле, който е бил извикан в ръскуто МВнР днес. 

Руското външно министерство обяви и други мерки, които ще последват по отношение на норвежките дипломатически служители. Сред тях е Москва да ограничи наемането на местен персонал за норвежките дипломатически мисии в страната.

Пред норвежкия посланик е бил изразен също така "решителен протест" във връзка с решението на Осло от 13 април да изгони от страната 15 р,ски дипломати: "Тази враждебна стъпка допълнително влоши двустранните отношения, които и бе това се намират на критично ниско ниво", се казва в изявлението на руското МВнР.

Дешното решение за експулсиране е ответна мярка именно за изгонването на 15-те руски дипломати. На 13 април норвежката външна министърка Аникен Хюитфелт заяви: "Те са обявени за персона нон грата, тъй като са извършвали дейности, несъвместими с дипломатическия им статут".

Според норвежкото външно министерство 15 служители на руското посолство са участвали под дипломатическо прикритие в разузнавателни дейности на територията на кралството.

Норвегия обяви 15 служители на руското посолство за персона нон грата и те трябва да напуснат страната в най-скоро време "Те са обявени за персона нон грата, тъй като са извършвали дейности, несъвместими с дипломатическия им статут", заяви външният министър Аникен

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Норвегия, дипломати

Още по темата