Медия без
политическа реклама

Румънският президент допусна, че може да застане начело на НАТО

Марк Рюте, Тереза Мей и Федерика Могерини са сред другите спрягани за приемник на Йенс Столтенберг

05 Юли 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис не изключи възможността да стане наследник на Йенс Столтенберг начело на НАТО. Мандатът на сегашния генерален секретар на НАТО изтича на 1 октомври, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Запитан на пресконференция в двореца Котрочени дали би приел да бъде следващият генерален секретар на НАТО, президентът Клаус Йоханис отговори: "Ако ми бъде направено такова предложение, ще преценя ситуацията много сериозно и ще направя публично изявление".

Понастоящем румънец заема поста зам.-генерален секретар на НАТО. Мирча Джоана е на този пост от есента на 2019 г.

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг се оказа сред 22-мата кандидати за следващ управител на централната банка на Норвегия - Norges Bank, съобщи във вторник норвежкото правителство, цитирано от БНР.

В началото на февруари президентът Клаус Йоханис беше споменат от агенция ДПА като възможен кандидат за поста генерален секретар на Алианса, припомня Диджи 24.

След края на мандата си Йенс Столтенберг ще поеме поста управител на Централната банка на Норвегия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няма да се оттегли от поста, се казва в съобщение на сайта на НАТО.  Мандатът му начело на алианса беше удължен с още една година и ще приключи в края на септември 2023 г. https://twitter.


Сред изброените тогава от ДПА възможни кандидати бяха бившият британски министър-председател Тереза Мей, нидерландският министър-председател Марк Рюте, естонският правителствен ръководител Кая Калас, бившият комисар по външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата