Quantcast
Йенс Столтенберг остава начело на НАТО още една година | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Йенс Столтенберг остава начело на НАТО още една година

424
 БГНЕС
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няма да се оттегли от поста, се казва в съобщение на сайта на НАТО. Мандатът му начело на алианса беше удължен с още една година и ще приключи в края на септември 2023 г.

Настоящият мандат на Столтенберг трябваше са изтече на 1 октомври, след което в края на 2022 г. той трябваше да оглави Централната банка на Норвегия. Кандидатурата на Йенс Столтенберг за управител на централната банка на Норвегия предизвика негативни коментари от страна на депутатите в страната, тъй като съзряха конфликт на интересни заради разкрития за частни вече́ри с участието на шефа на НАТО, настоящия премиер Йонас Гар Сторе и шефа на петролния фонд Николай Танген. 

Решението Йенс Столтенберг да запази позицията си идва по време на най-сериозната заплаха за сигурността на алианса, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. Някои длъжностни лица и политици изразиха мнение, че е рисковано НАТО да сменя ръководството си сега предвид тежестта на настоящата криза. Сегашният управител на централната банка на Норвегия Ида Уолден Баче ще бъде назначена за пълен шестгодишен мандат като шеф на банката.

Столтенберг, който е бивш министър-председател на Норвегия, беше назначен за генерален секретар на НАТО през 2014 г. Мандатът му беше удължен с две години през 2019 г. Неговият наследник трябваше да бъде обявен на годишната среща на върха на алианса в Мадрид през юни.

 

Ключови думи:

Йенс Столтенберг, НАТО

Още

Роджър Уотърс нежелан в Полша заради позицията си за Украйна

25.09.2022

693
НАТО не изключва граждански размирици в Европа заради скока на цените

07.09.2022

3971
Самолет "Чесна" се разби край бреговете на Латвия

04.09.2022

Обновена

5885