facebook
twitter

Чужбина

Румънският премиер призна, че иска да е еврокомисар

Вотът на недоверие, внесен в парламента в Букурещ, може да свали кабинета на Виорика Дънчила
498
ЕПА/БГНЕС
По-добра защита за журналистите в Европа обеща номинираната за еврокомисар с ресор "Ценности и прозрачност" в новата ЕК, чехкинята Вера Йоурова, цитирана от "ИЮ Обзървър". Тя заяви, че ще работи журналистите да получат право на юридическа защита, когато това е наложително заради работата им.

Румънският министър-председател Виорика Дънчила призна, че е имала намерение да се кандидатира за еврокомисар и да замине за Брюксел, но решила да остане в страната, за да "не разклати" доверието на колегите си. Тя обяви това в интервю за в. "Адевърул", цитиран от електронното издание "Романия джърнъл". "Ако имах избор, щях да напусна страната и да заема поста, но не мога да оставя колегите си, да разклатя доверието, което ми гласуваха. Докрай ще извървя пътя с екипа ми", заяви Дънчила. 

Комисията по правни въпроси в ЕП отхвърли първата номинация на Румъния за еврокомисар Рована Плумб заради потенциален конфликт на интереси. Румъния се оказа принудена да издигне нова кандидатура и за поста бяха предложени двама души  - Дан Ница и Габриела Чиот, която в момента е министър по европейските въпроси. От ЕК твърдят, че не са получили нови номинации за еврокомисар от Румъния, писа "Романия джърнъл". Премиерът Виорика Дънчила обаче настоява, че е изпратила предложенията си в Брюксел, но окончателното решение ще бъде взето, след като парламентът гласува внесения вот на недоверие срещу правителството в четвъртък. 

Има реален шанс кабинетът на Дънчила да загуби гласуването, тъй като лидерът на опозиционната Национално-либерална партия Лудовик Орбан твърди, че в подкрепа на вота ще гласуват поне 244 народни представители. За падането на правителството на Социалдемократическата партия са необходими 233 гласа. Самата Дънчила пък казва, че не се притеснява от вота, а след като бъде отхвърлен, тя имала намерение да направи рокади в кабинета. Ако вотът мине обаче, не е изключено Виорика Дънчила да се опита да замине за Брюксел. 

В Европарламента в Брюксел продължават изслушванията на кандидатите за еврокомисари пред ресорните комисии. Вчера за втори път пред комисиите по земеделие и околна среда, обществено здраве и безопасност на храните се яви полският кандидат Януш Войчеховски, за когото е предвиден ресор "Земеделие". Той беше върнат първия път с обяснението, че не е бил достатъчно подготвен. Второто му събеседване обаче мина сравнително добре и Войчеховски вероятно ще бъде одобрен за поста. Френската кандидатка за еврокомисар, отговаряща за вътрешния пазар, Силви Гулар също беше върната от ресорните комисии при първото си изслушване. На нея й бяха зададени писмени въпроси, с чиито отговори разполага електронното издание "Политико". Гулар е разследвана за злоупотреба с европари, докато беше евродепутат. В отговорите си тя заявява, че няма намерение да подаде оставка, ако стане еврокомисар, дори и да й бъдат предявени обвинения официално. Тя ще напусне ЕК, ако "бъде осъдена от последна инстанция за престъпление, свързано с упражняването на публична длъжност". И в писмените си отговори тя продължава да повтаря, че няма обвинение, и настоява да се спазва презумпцията за невинност, както направи и по време на изслушването си миналата седмица. Вчера бяха слушанията на номинираните за изпълнителни зам.-председатели на ЕК Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис.  

 

Все още няма коментари

Още

Мистериозно изчезна осъдена прокурорка

09.12.2019

1269 1
Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

317 8
28 ноември - черен ден за членството на България в ЕС

05.12.2019

АДЕЛИНА МАРИНИ

1893

Влез или се регистрирай за да коментираш

×