Медия без
политическа реклама

Румънският премиер отмени ротацията заради стачка

26 Май 2023Обновена
Николае Чука трябваше днес да предаде премиерския пост на социалдемократите
Архив ЕПА/БГНЕС
Николае Чука трябваше днес да предаде премиерския пост на социалдемократите

Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблема с учителите и стачката и протестите не спрат. Това съобщи на извънредна пресконференция настоящият министър-председател на страната Николае Чука, съобщи БТА. 

Днес лидерът на Нацианалнолибералната партия трябваше да се оттегли от поста премиер, за да предаде щафетата на сегашния председател на Камарата на депутатите Марчел Чолаку от Социалдемократическата партия и да се осъществи ротацията на властта между коалиционните партньори. 

Ротацията бе постигната със споразумение в края на 2021 г. след дълго продължила политическа криза. Чолаку трябва да управлява докрая на 2024 г., когато са редовните избори. 

Премиерът Чука отбеляза, че благодарение на създадената стабилна коалиция, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията. Той информира, че през първото тримесечие на тази година Румъния е трета по икономически растеж в Европейския съюз.

Чука бе подкрепен от своя бъдещ наследник на поста - Марчел Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правилно и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

„Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет номер едно в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви председателят на Камарата на депутатите и лидер на Социалдемократическата партия. 

„Убеден съм, че има нужда от предвидимост, отговорност и укрепване на доверието в обществото”, посочи лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор. „С една ръка гасихме пожари, с другата ръка градихме“, подчерта метафорично лидерът на Демократичния съюз на унгарците. 

Решението за отглагането на ротацията е било взето след извънредни консултации в четвъртък вечерта, съобщиха тримата коалиционни лидери. Те не пожелаха да отговарят на въпроси на медиите, въпреки че бяха помолени за подробности относно решението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата