Медия без
политическа реклама

Румънският премиер е обвинен в плагиатство

19 Яну. 2022
БГНЕС
Николае Чука

Румънският премиер Николае Чука е обвинен, че е преписал почти една трета от своята докторска дисертация, съобщи БГНЕС, позовавайки се на сайта ''Политико''.

Най-малко 42 от общо 138-те страници от доктората на румънския премиер Николае Чука са плагиатствани, твърди разследване на журналистката Емилия Шъркан. Тя представи доказателства, в които обвинява румънския премиер, че не само е преписал буквално текст от други трудове, но и е използвал различни техники, за да прикрие деянието си.

Чука, който е бивш военен, отрича да е извършил каквото и да било нарушение и заяви, че докторската му дисертация е "изготвена в съответствие със законовите изисквания" по онова време. "Тези публични обвинения не могат да бъдат научно обосновани по никакъв начин", добави той в изявлението, публикувано след репортажа на официалната му страница във Фейсбук.

Въпреки твърдението на Чука, че не е виновен, влиятелният опозиционен политик Дачиан Чолош от партията Съюз за спасение на Румъния (USR-PLUS) призова министър-председателя за "спешни разяснения" и разследване, като добави, че ако твърденията се окажат верни, "е необходима оставка".

Национално-либералната партия (НЛП) на Чука постигна примирие в края на миналата година с бившите си съперници - лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), след седмици на политически сътресения, по време на които Чука на два пъти беше предлаган да оглави следващото правителство.

Това не е първият случай, в който плагиатството и манипулирането на автобиографиите е проблем сред румънската политическа класа. Няколко седмици след идването на власт на сегашното правителство министърът на цифровизацията Флорин Роман подаде оставка след съобщения за фалшификации в автобиографията му. През 2014 г. тогавашният министър-председател Виктор Понта върна докторската си дисертация след твърдения за плагиатство, които бяха потвърдени през 2020 г. 

Още по темата