facebook
twitter

Чужбина

Румъния установи двоен стандарт в стоките от ЕС

Сокове и шоколади са с различно съдържание в страната и на западноевропейския пазар
611
@paulanghel.ro
В Румъния са открити различия в стоките, продавани в страната и в други страни от ЕС.

Близо една четвърт от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните в Западна Европа. Това обяви председателят на Националната служба за защита на потребителите в Румъния Паул Ангел на паневропейска конференция за безопасността на стоките, проведена в Букурещ. Той обясни, че службата е провела проучване и е установила разминаване в качеството при близо 23 на сто от проверените продукти. При някои продукти е имало разлика в количеството, състава, отсъствието на някои съставки или присъствието на други, съобщава Аджер прес.

Ангел даде пример с напитките "Фриуей", които в Румъния съдържат 3% портокалов сок, в Испания - 8%, във Франция - 10%, а в Италия - 20%. Подобна е ситуацията с "Фанта", която в Румъния съдържа 5% портокалов сок, в Испания - 8%, във Франция - 10%, а в Италия - 12%. При шоколадите "Милка" е установено, че в Румъния количеството на лешниците е 17%, докато във Франция е 22%.

През април Европарламентът сложи край на практиката с двойния стандарт при храните в ЕС, като гласува промени в четири директиви, свързани с правата на потребителите. В Страсбург на последната пленарна сесия на настоящия ЕП депутатите одобриха т.нар. пакет "Нов търговски механизъм за потребителите", който признава за нелоялна търговска практика предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество. Документът беше одобрен с 474 гласа, 163 гласуваха "против", а 14 с "въздържал се".

Предвижда се при установени различия в качеството на едни и същи продукти в различните страни от ЕС търговците да бъдат глобявани с поне 4% от годишния оборот за предходната финансова година или 2 млн. евро, ако няма информация за оборота. Приходът от глобата ще отива в хазната на държавата членка, която я налага, защото няма да има специален централен европейски контролен орган, а само национални такива. 

Приетият от ЕП документ трябва да бъде одобрен от Съвета на министрите на ЕС и държавите членки ще имат 24 месеца от датата на влизането в сила на разпоредбата, за да я транспонират в националното си законодателство.

 

 

ПОЗИЦИЯ

 

Ангел изрично подчерта, че агенцията не може да се произнесе дали съществува двоен стандарт или не. Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите в България, съобщи на форума, че институцията работи по проект, който ще установи дали има продукти с двоен стандарт на пазара в България. Резултатите от проучването ще бъдат готови в началото на следващата година.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия и Румъния разбиха банда трафиканти на хора

14.11.2019

202 2
Туск: Русия не е стратегически партньор, а стратегически проблем

14.11.2019

2894 90
България е малко преди Румъния в Индекса за социален прогрес

14.11.2019

147

Коментари

sketel bethel

получете 2% съдействие за правене на бизнес, покупка на дом, кола и заплащане на медицински сметки, свържете се с [email protected]

Влез или се регистрирай за да коментираш

×