Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румъния разследва "организирано робство" в старчески домове

15 Юли 2023
EPA/BGNES
Премиерът Чолаку призна, че възрастните хора са били измъчвани. Двама министри подадоха оставки

Националният институт по съдебна медицина на Румъния ще проучи случаите на 98 възрастни хора от три приюта в окръг Илфов, тъй като следователите подозират, че може да са били подложени на малтретиране, съобщи телевизионния канал Digi 24, предаде БГНЕС. "Разследващите искат да потвърдят дали хората са били малтретирани в центровете, където е трябвало да се полагат грижи за тях", съобщава телевизията. По искане на разследващите лекарите от института направиха предварителен преглед в деня на обиските и физически преглед на всеки човек в приютите. Извършват се и токсикологични изследвания. Разследващите подозират, че възрастните хора може да са получили твърде много успокоителни. Освен това може да е отказвана храна, медицински грижи, хигиенни продукти и лекарства.

В началото на юли в Румъния избухна скандал с домовете за възрастни хора, които местните медии нарекоха „приюти на ужасите“. Според разследващите от ноември 2020 г. в окръг Илфов са създадени две организирани престъпни групи, които експлоатират пенсионери и хора с увреждания от приюти. Според доклада на прокуратурата служителите на приюта са принуждавали възрастните хора да работят, биели са ги, оставяли са без лечение и грижи, памперси на лежащо болни са сменяни на 9 дни. Стаите не са били отоплени и осветени, в тях не е имало достатъчно нормални легла и матраци. В същото време надбавки и пенсии са отнемани от обитателите на приютите, а храна, дрехи и лекарства, предадени от роднини, не са стигали до пациентите.  „Жена намери майка си бита и отслабнала с 20 кг“, гласи заглавието на телевизионен репортаж.

Премиерът Марсел Чолаку призна, че възрастните хора действително са били измъчвани. Заподозрените са изправени пред наказание за робство, организирано от престъпна група за финансова облага. В резултат на проверки на полицията и прокуратурата са задържани няколко души, седем от тях са пуснати под домашен арест, а други двама са под съдебен контрол.

След проверка 56 старци от три приюта в град Волунтар са откарани по спешност в болница. Според служителите на реда над 100 души са били практически държани в робство.

На фона на скандала министрите на труда Мариус Будей и по семейните въпроси Габриела Фирха подадоха оставки. 

Още по темата