facebook
twitter

Чужбина

Румъния пак спъва Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

866
EПА/БГНЕС
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е смятана за фаворит за новия пост на европейски главен прокурор въпреки силната съпротива на управляващите в родината й.

Управляващите  в Румъния не се отказват от опитите да попречат на кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщиха местни медии. Тя е получила призовка за разпит, насрочен за 26 февруари - деня, в който трябва да бъде в Брюксел за изслушване за главен прокурор на ЕС. Бившата шефка на румънската антикорупционна агенция е смятана за фаворит за висшия европейски пост, въпреки че властта в Букурещ се опитва да я спъва по всички възможни начини. 

Румънските прокурори искат да разпитат на 26 февруари Кьовеши по дело, свързано с връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на Националния инвестиционен фонд Николае Попа, ощетил 300 000 вложители. По време на разпит в края на  м.г.  подсъдимият за корупция бивш румънски политик и бизнесмен Себастиан Гица заяви, че Кьовеши е искала от него да плати самолета за връщане на Попа. През 2011 г. самолетът е платен от търговско дружество, избрано от румънското МВР след преговори с три компании.

Кьовеши е категорична, че въпреки призовката ще пътува до Брюксел за изслушването в Европарламента. Тя е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита. Според нея призовката за разпит е "опит за спирането й в процедурата" по избор на европейски главен прокурор.

Преди дни министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите европейски колеги, в което представи Кьовеши в силно негативна светлина.

Ключови думи:

Кьовеши, Румъния, прокурор
Все още няма коментари

Още

Природният газ за бизнеса ще поскъпне заради "съседски удар"

12.06.2019

Румяна Гочева

2455 11
ВКС отхвърли искането за спиране на присъдите по делото "Чората"

11.06.2019

793
САЩ разположиха в Румъния прехващачи на балистични ракети

06.06.2019

4728 39

Влез или се регистрирай за да коментираш

×