facebook
twitter

Чужбина

Румъния пак спъва Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

858
EПА/БГНЕС
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е смятана за фаворит за новия пост на европейски главен прокурор въпреки силната съпротива на управляващите в родината й.

Управляващите  в Румъния не се отказват от опитите да попречат на кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщиха местни медии. Тя е получила призовка за разпит, насрочен за 26 февруари - деня, в който трябва да бъде в Брюксел за изслушване за главен прокурор на ЕС. Бившата шефка на румънската антикорупционна агенция е смятана за фаворит за висшия европейски пост, въпреки че властта в Букурещ се опитва да я спъва по всички възможни начини. 

Румънските прокурори искат да разпитат на 26 февруари Кьовеши по дело, свързано с връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на Националния инвестиционен фонд Николае Попа, ощетил 300 000 вложители. По време на разпит в края на  м.г.  подсъдимият за корупция бивш румънски политик и бизнесмен Себастиан Гица заяви, че Кьовеши е искала от него да плати самолета за връщане на Попа. През 2011 г. самолетът е платен от търговско дружество, избрано от румънското МВР след преговори с три компании.

Кьовеши е категорична, че въпреки призовката ще пътува до Брюксел за изслушването в Европарламента. Тя е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита. Според нея призовката за разпит е "опит за спирането й в процедурата" по избор на европейски главен прокурор.

Преди дни министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите европейски колеги, в което представи Кьовеши в силно негативна светлина.

Ключови думи:

Кьовеши, Румъния, прокурор
Все още няма коментари

Още

Румъния иска да пише докладите на Брюксел

12.03.2019

704
Кьовеши получи ново обвинение в Румъния

08.03.2019

2939 9
Букурещ пак се опитва да препъне Кьовеши в битката й за прокурор на ЕС

28.02.2019

3589 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×