Медия без
политическа реклама

Румъния държи на прицел бивш премиер и министри за корупция

Щетите за държавата са за 1 млрд. евро от покупка на излишни ваксини срещу ковид-19

23 Ноем. 2023
Румънците настояват държавата да спазва европейските изисквания за борба с корупцията
SpaceX/ЕПА/БГНЕС
Румънците настояват държавата да спазва европейските изисквания за борба с корупцията

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) са поискали от президента на Румъния и от Сената разрешение за започване на наказателно преследване срещу три лица по дело, свързано с покупката на ваксини по време на пандемията, съобщава телевизия "Диджи 24", цитирана от БТА.

Съдебни източници уточниха, че става дума за бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Оана Михаила. 

Според оценки на прокурорите щетите от купените напразно дози ваксина срещу ковид-19 от румънската държава превишават един милиард евро.

Върховният касационен съд на Румъния отхвърли днес касационна жалба на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по повод прекратено поради давност дело срещу бившата министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря и дъщерята на бившия президент Йоана Бъсеску за незаконно финансиране на предизборната кампания на Траян Бъсеску през 2009 г., съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Решението на съда е окончателно и по този начин Елена Удря и Йоана Бъсеску, които бяха осъдени на първа инстанция съответно на 8 и 5 години затвор, ще се възползват от изтеклата давност за престъпленията. Но Елена Удря се намира в женския затвор Търгшорул Ноу, където изтърпява шестгодишна присъда затвор по друго дело.

Хотнюз напомня, че на 24 юли Съдът на ЕС реши след сезиране от Апелативния съд в Брашов, че решенията за прекратяване на наказателните процеси заради изтичане на давността противоречат на европейското право.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румъния, корупция

Още по темата