Медия без
политическа реклама

Румъния арестува три български кораба заради улов на акули

Съдовете са принудително задържани на пристанището в Констанца, а на моряците е забранено да ги напускат

25 Март 2023Обновена
Снимката е илюстративна
БГНЕС
Снимката е илюстративна

Румънските власти са задържали късно снощи три български риболовни кораба на 50 мили източно от Констанца заради незаконен улов на акули, съобщи БНР, пред което новината е потвърдила Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА). 

Единият от корабите е регистриран във Варна, другите са от Каварна и Бургас. Съответните институции извършват проверка, а дотогава корабите са задържани на пристанището в Констанца.

Според директора на ИАРА Ваня Стаматова, задържането е в резултат на съвместна акция на българските и румънските власти.

Пред БНТ посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди, че са задържани три български кораба, на които, според него има общо 10 български моряци. Те са в добро здравословно състояние.

По думите на посланика капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. В момента те се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството ни в Букуращ е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са били провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и бреговата охрана. Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите собственици на задържаните кораби. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни посланик Влайков.

Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

В събота пред Нова тв говори единият от капитаните.  "Конфискуваха ни целия улов. Иззеха всичко, включително уреди, но нямаха заповед", разказа капитан Красимир Петров.

"В 9 часа вечерта решиха, че ще ни разпитват. Държаха ни за разпит цяла нощ. До 5 часа сутринта. На капитаните ни връчиха някакви протоколи, от които нищо не можеш да разбереш. Най-отдолу пише глоба от 250 до 5000 леи. Това е глоба за капитаните само. Изведнъж се оказва, че екипажите са свидетели, а пък ние капитаните сме обвиняеми и тримата. Българската държава е внесла протестна нота. Още веднага беше уведомен министърът, той уведоми министъра на външните работи. След това консулът се свърза с нас", допълни Петров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?