Медия без
политическа реклама

Противник на Тръмп е бил подложен на тормоз по Коледа

Специалният прокурор Джак Смит наблюдава съдебното преследване на бившия президент на САЩ по две федерални дела

09 Яну. 2024
БГНЕС
Специален прокурор Джак Смит

Специалният прокурор Джак Смит, който наблюдава съдебното преследване на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по две федерални дела, е станал обект на суотинг (swatting) на Коледа, предава NBC News.

Според източници на медията, някой се е обадил на 911 и е съобщил, че Смит е застрелял жена си на адреса, където живеят. Swatting включва фалшив сигнал за извършващо се престъпление, за да се привлече полицията на определено място. Терминът произлиза от правоохранителната единица SWAT (специални оръжия и тактика, б.р.) в Съединените щати. Тези единици имат тактическо оборудване и оръжия, които се различават от патрулните единици, и се призовават в ситуации, които се считат за високорискови.

Полицията на окръг Монтгомъри е изпратила SWAT  екипи към дома на прокурора, но по-късно станало ясно, че става въпрос за фалшива тревога, когато заместник-шерифите на САЩ, защитаващи Смит и семейството му, са съобщили, че всички в дома са в безопасност. Няма арестувани във връзка с инцидента. 

Смит е подложен на редица заплахи, откакто повдигна обвинението срещу Тръмп, свързано с предполагаемите усилия на бившия президент да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Адвокатът на Смит Сесил Ван Девендър по-рано заяви, че офисът на Смит е бил ''обект на множество заплахи'', след като Тръмп е публикувал ''подстрекателски публикации'', свързани със Смит.

Смит също така наблюдава съдебното преследване на Тръмп, свързано с предполагаемата злоупотреба със секретни документи в резиденцията му в Мар а Лаго. Тръмп пледира невинен и в двата случая.

Служител на Министерството на правосъдието заяви пред NBC News, че повече от 4,4 милиона долара са били похарчени между април и септември миналата година за сигурност за Смит и неговия екип.

NBC News съобщи по-рано в понеделник, че Таня Чуткан, федералният съдия, наблюдаващ делото за намеса в изборите, изглежда също е била жертва на подобен инцидентпрез уикенда.

 

АБСОЛЮТЕН ИМУНИТЕТ

Доналд Тръмп пристигна днес в съда във Вашингтон, за да заяви, че като бивш президент на САЩ, трябва да бъде освободен от съдебно преследване по обвиненията, че е заговорничил за отмяна на изборите през 2020 г., предаде БГНЕС, като се позовава на АФП.

77-годишният Тръмп пристигна, за да присъства на изслушването в съда, което е само на няколко пресечки от Капитолия на САЩ, щурмуван от негови поддръжници на 6 януари 2021 г. в опит да нарушат мирното предаване на властта на победителя в изборите Джо Байдън.

Тръмп, фаворит за републиканската президентска номинация през 2024 г., трябва да се изправи пред съда във Вашингтон на 4 март по обвинения в заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване, свързани с усилията му да осуети вота през 2020 г.

Адвокатите на Тръмп се опитаха да отхвърлят обвиненията за намеса в изборите с новия аргумент, че бившият президент разполага с "абсолютен имунитет" и не може да бъде преследван за действия, които е предприел, докато е бил в Белия дом.

Окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан, която ще председателства историческия процес, отхвърли искането за имунитет миналия месец, заявявайки, че бившият президент няма "доживотен пропуск за излизане от затвора".

Четиригодишната служба на Тръмп като върховен главнокомандващ "не му е дала божественото право на кралете да избягва наказателната отговорност, която се носи от неговите съграждани", заяви Чуткан.

Тръмп обжалва това решение и тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия изслуша устните аргументи по делото. Двама от съдиите са назначени от президента демократ Джо Байдън, а третият е посочен от президента републиканец Джордж Буш.

Тръмп не беше задължен да присъства на изслушването.

Присъствието му - само няколко дни преди началото на първичните избори за президент на Републиканската партия в Айова - подчерта целта му да превърне борбата си срещу многобройните наказателни преследвания в част от политическата си кампания.

Дерек Мълър, професор по право в университета "Нотр Дам", заяви, че според него Тръмп, първият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения, е изправен пред "трудна битка" по делото за имунитет.

В публикация в социалната си платформа Truth Social преди изслушването Тръмп предупреди, че отхвърлянето на защитата на имунитета му може да доведе до повдигане на обвинения срещу Байдън, ако той се върне на власт.

"Най-малкото, на което имам право, е президентски имунитет при фалшиви обвинения на Байдън!", заяви 77-годишният бивш президент. "Ако аз не получа имунитет, тогава и ''кривият'' Джо Байдън не получава имунитет", каза Тръмп, заявявайки, че 81-годишният му опонент от Демократическата партия "ще бъде узрял за обвинение".

 

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Джак Смит