Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращи в Тбилиси се обявиха против "руското робство"

10 Апр. 2023
БГНЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на столицата на Грузия Тбилиси, обвинявайки правителството, че отстъпва от демокрацията, предават световните медии. Огромни тълпи се събраха пред парламента, организирани от основната опозиционна сила в страната ''Единното национално движение'' (ОНД). Михаил Саакашвили, бившият президент на Грузия и основател на партията, в момента е в затвора.

Протестиращите развяха знамената на Грузия, Украйна и Европейския съюз и държаха огромен транспарант с надпис ''За европейско бъдеще'', както и "Да живее Миша!", визирайки Саакашвили. В момента бившият президент излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт. Международни правозащитни организации обаче твърдят, че обвинението е политически мотивирано.

Председателят на ОНД Леван Хабеишвили заяви, че протестиращите настояват за ''освобождаване на политическите затворници''. ''Грузинското правителство се контролира от Москва и нашето задължение е да спасим родината си от руските марионетки'', каза бившият президент на Грузия Гиорги Маргвелашвили пред тълпата. ''Ние сме свободолюбив народ, част от европейското семейство, отхвърляме руското робство'', заяви той.

Само преди ден бившият президент Саакашвили каза, че умира в затвора и обвини руския президент Владимир Путин за това. Той също така обвини управляващата партия в Грузия за "нарастващата ѝ солидарност с Русия". Според лекарите здравословното състояние на  Саакашвили се е влошиво в затвора. За публикация в ''Политико'' той казва: ''Умирам. Бях системно измъчван - физически и психологически. Има доказателства за тежки метали в организма ми. Страдам от над 20 сериозни заболявания, всички от които са се развили в затвора."

Правителството на партията ''Грузинска мечта'' е обвинявано, че хвърля в затвора опонентите си и заглушава независимите медии. Критиците също казват, че партията тайно си сътрудничи с Кремъл и отклонява страната от пътя ѝ към членство в ЕС.

Преди месец Грузия беше обхваната от протести, след като парламентът даде първоначална подкрепа на проектозакона "за чуждестранните агенти", подобен на законодателството, използвано в Русия за потискане на несъгласието. ЕС и САЩ заклеймиха законопроекта и той беше отхвърлен под натиска на протестиращите.

Ключови думи:

Тбилиси, Грузия, протести

Още по темата