Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестиращи хакнаха иранската телевизия

10 Окт. 2022
Pixabay

Държавният телевизионен оператор на Иран е бил хакнат в събота в знак на протест срещу лидера на страната.

По време на новинарската емисия на екраните се появила маска, последвана от образа на върховния лидер Али Хаменей с пламъци около него. Това се случва, след като най-малко трима души бяха застреляни след сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност по време на нестихващото обществено недоволство заради смъртта на Махса Амини.

22-годишната млада жена беше задържана в Техеран от моралната полиция по обвинение, че не е покрила косата си съгласно нормите в страната. Амини почина в ареста на 16 септември, три дни след като бе задържана.
Смъртта й предизвика безпрецедентна вълна от протести не само в Иран, но и навсякъде по света. Много жени публикуваха клипове онлайн, на които режат косите си. Според исляма женската коса трябва да бъде плътно покрита.

Съботната новинарска емисия е била прекъсната от изображения, включващи върховния лидер на Иран с нарисувана мишена на главата, снимки на Махса Амини и три други жени, убити по време на протестите.

Подобни прояви на бунт срещу аятолах Али Хаменей, който има почти пълна власт над Иран, са рядкост. В социалните медии се появиха и клипове, които показват студенти в университет в Техеран, скандиращи "разкарай се" по време на посещение на президента Ибрахим Раиси.

Ключови думи:

Иран, протест, Махса Амини

Още по темата