Медия без
политическа реклама

Опозицията в Индия бойкотира разкошната нова сграда на парламента

28 Май 2023
Новата сграда е три пъти по-голяма от старата.
Правителство на Индия
Новата сграда е три пъти по-голяма от старата.

Тържественото откриване на разточителната нова сграда на индийския парламент се превърна в излагация за премиера Нарендра Моди, след като 19 опозиционни партии отказаха да присъстват на церемонията. Огромният комплекс с форма на триъгълник ще подслони горната и долната камара на парламента, докато старата сграда, строена през колониалната ера през 1927 г., ще бъде преустроена в музей.

Много скандали съпътстваха мащабния проект и изхарчените 2,4 млрд. долара, покрай който беше построена и нова резиденция за премиера, заедно с нова правителствена сграда. Сега обаче опозицията се възмути по други причини - че Моди сам открива сградата вместо президента на страната, който има основно церемониални функции. Според опозиционните партии това е нарушение на Конституцията и парламентарните процедури в Индия.

В отворено писмо опозиционните групи определят партията на Моди Бхаратия Джаната (BJP) като авторитарна, а решението на Моди да възложи на себе си откриването - като директна атака срещу демокрацията. "Щом душата на демокрацията е извадена от парламента, не виждаме стойност в неговата нова сграда", пишат депутатите.

И в Индия е като на много други места - проектирането бе възложено на близък до Моди архитект, а парите бяха харчени непрозрачно. Новият комплекс е три пъти по-голям от колониалния и има място за 1200 депутати - с над 500 повече спрямо старата сграда. Индия в момента има само 800 депутати, но броят им ще се ревизира през 2026 г. Като се има предвид, че това вече е най-многолюдната страна в света, бройката ще върви само нагоре.

Приближеният до премиера архитект изтъква в своя защита, че в сградата е вложил материали и дизайн от цяла Индия, за да отрази нейното културно многообразие - например мрамор от Раджастан и тиково дърво от Махаращра. Златен жезъл от Тамил Наду, подарен на Джавахарлал Неру в Деня на независимостта през 1947 г., също беше вложен в новата зала.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индия