Quantcast

Медия без
политическа реклама

ООН обвини Венецуела в престъпления срещу човечеството

Резултатите от едногодишния труд на разследващите сочат, че от 2014 г. насам службите за сигурност на Венецуела са упражнявали систематично насилие над опозицията

16 Септ. 2020
БГНЕС/ЕПА
Според доклада на ООН президентът на Венецуела Николас Мадуро и министрите на вътрешните работи и отбраната не само са били наясно с престъпленията, но са разпореждали и координирали операции, и са предоставяли ресурси за осъществяването им.

Мисия за установяване на факти към Съвета на ООН по правата на човека съобщи, че президентът на Венецуела Николас Мадуро, както и други висши служители, са замесени в случаи на убийства, изтезания и насилие над членове на опозицията в страната, предаде БиБиСи. Посланикът на Венецуела в ООН Хорхе Валеро определи мисията и резултатите като "враждебна инициатива" и заяви, че действието на Организацията е част от ръководена от САЩ кампания.

Резултатите от едногодишния труд на разследващите сочат, че от 2014 г. насам службите за сигурност на Венецуела са упражнявали систематично насилие към политическата опозиция и населението. Докладът е 411 страници и е първият публикуван от мисията на ООН. В него са включени 48 казуса относно извънсъдебни екзекуции, политически мотивирани задържания и изтезания, съобщава CNN. "Николас Мадуро и министрите на вътрешните работи и отбраната не само са били наясно с престъпленията, но са разпореждали и координирали операции и са предоставяли ресурси за осъществяването им", се казва в доклада.

"Мисията има основания да вярва, че венецуелските власти и силите за сигурност в страната са планирали и изпълнили сериозни нарушения, засягащи човешките права, като убийства и системни изтезания“, каза председателят на мисията, Марта Валиняс в изявление, цитирано от БиБиСи. "Тези престъпления  обаче не са изолирани действия, а са били координирани и извършени в съответствие с държавната политика, със знанието или пряката подкрепа на командващи офицери и висши държавни служители". Разследващите от ООН разполагат със списък с 45 имена на тези, за които се смята, че са пряко замесени в престъпните действия.

В типичните си акции полицията криела оръжие в район, за който се смята, че е лоялен към опозицията, след това службите за сигурност влизат в района и стрелят по хората или ги задържат, измъчват и убиват. Според доклада жертвите от опозицията са били съдени извън официалната съдебна система и всякакъв честен процес е бил пренебрегнат. Политически дисиденти, хора от интелигенцията и защитници на човешките права са били обвинявани във фалшиви престъпления с подхвърлени доказателства.

Докладът ще бъде представен на страните членки на Съвета по правата на човека през следващата седмица, когато Венецуела ще има шанс да отговори на обвиненията.

Още по темата