facebook
twitter

Чужбина

Нов политически скандал разтресе Румъния

775
ЕПА/БГНЕС
Теодор Мелешкану беше изключен от партията си, след като си позволи да приеме социалистите да издигат кандидатурата му за шеф на Сената.

Изборът на новия председател на румънския Сенат предизвика пореден вътрешнополитически скандал, писа електронното издание "Романия джърнъл". Бившият външен министър и член на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Теодор Мелешкану беше избран за поста, след като го издигна Социалистическата партия. Постът беше овакантен от лидера на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану, тъй като партията му излезе от управляващата коалиция през август.  Това обаче не спря Мелешкану да приеме социалистите да издигнат кандидатурата му за председател на Сената - втория човек в управленската йерархия в Румъния след президента.

Кандидатурата на Мелешкану предизвика остро недоволство в редиците на АЛДЕ, тъй като не е получил подкрепата на съпартийците си. Той беше незабавно изключен от формацията, с което се разпадна и групата на АЛДЕ в Сената, тъй членовете й са под изискуемия минимум от 7 души. Лидерът на АЛДЕ Търичану пък обяви, че ще сезира Конституционния съд. 

Все още няма коментари

Още

10 съдии от ВСС намекнаха за оставка на Лозан Панов
Полските управляващи загубиха Сената

16.10.2019

62
Лидерът на либералите ще е премиер на Румъния

16.10.2019

135

Влез или се регистрирай за да коментираш

×