Quantcast
Нидерландският външен министър подаде оставка заради Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Нидерландският външен министър подаде оставка заради Афганистан

1 182
 БГНЕС
Сигрид Кааг

Холандският външен министър Сигрид Кааг подаде оставка заради кризата с евакуацията от Афганистан миналия месец, предаде Би Би Си. Тя е първата, която прави подобна крачка след хаоса, последвал превземането на страната от талибаните.

Холандските депутати гласуваха вот на недоверие срещу нея, като заявиха, че правителството е действало твърде бавно и е оставило много афганистанци, които е трябвало да бъдат евакуирани. Кааг каза, че застава зад действията си, но прие мнението на депутатите и призна, че правителството не е реагирало веднага на предупрежденията за набезите на талибаните.

Нидерландия успя да евакуира около 2000 души от Афганистан през последните две седмици на август, но стотици местни служители и хора, работили като преводачи с холандски войски, не успяха да напуснат страната. Кааг призна, че правителството е взело някои грешни решения, но настоя, че бързото издигане на талибаните е смаяло всички, ''включително и самите талибани''. Бившата министърка каза, че гласуването на депутатите не ѝ оставя никакъв избор, освен да се оттегли от поста си. ''Парламентът прецени, че кабинетът не е действал отговорно'', каза  Кааг. "Министърът трябва да си отиде, ако политиката му бъде отхвърлена'', заяви тя.

Сигрид Кааг е била ръководител на мисията на ООН за елиминиране на химическите оръжия в Сирия. Тя остава лидер на либералната партия Democraten 66, която бе на второ място на изборите миналия март и ще да участва в разговорите през уикенда за съставяне на ново коалиционно правителство.

Още

Талибаните забраниха жените да бъдат омъжвани насила

04.12.2021

1819
Пакистан ще бъде домакин нa среща относно Афганистан

30.11.2021

126
Талибаните връщат културата в Средновековието

29.11.2021

1060