Медия без
политическа реклама

Най-малко четири жертви след подводен взрив в Италия

10 Апр. 2024
Централата от птичи поглед.
Скрийншот/FB/CNBC-TV18
Централата от птичи поглед.

Експлозия във водноелектрическа централа в Северна Италия доведе до най-малко 4 жертви. Има ранени, няколко души са в неизвестност. ВЕЦ-ът е в езерото Сувиана, на 70 км от Болоня. Засегнатият район се намира на 30 метра под водната повърхност. Кметът на близкия град Камуняно заяви, че се предполага, че аварията е станала по време на ремонтни дейности. Според префекта на Болоня Атилио Висконти е избухнал пожар при експлозия на турбина на осмия етаж под повърхността, което е довело до наводняване на централата. 

Сувиана е изкуствено езеро, разположено в планинската верига Апенини близо до Болоня. То е образувано след изграждането на язовир през 1932 г. Електроцентралата е собственост на италианския енергиен гигант Enel Green Power, уточнява БГНЕС.

Трима от четиримата загинали са на възраст между 35 и 73 години. Няколко души са получили тежки изгаряния, има и хора в реанимация. 

Водолазите са били затруднени - не са могли да достигнат до затрупаните хора. Кметът на Болоня Матео Лепор заяви, че условията за издирвателните екипи на десетки метри под земята са "наистина сложни". Той определи случилото се като от най-тежките трудови трагедии в най-новата история на Италия.

Трагедията повлече социални следствия. Два от най-големите профсъюзи в страната обявиха четиричасова национална стачка в четвъртък, за да протестират срещу условията за труд и мерките за безопасност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия

Още по темата