Медия без
политическа реклама

Наводнения в Нигерия са убили над 600 души

17 Окт. 2022
Деца играят след наводнение в богатия на петрол район на делтата на Нигер.
БГНЕС
Деца играят след наводнение в богатия на петрол район на делтата на Нигер.

Повече от 600 души загинаха при най-голямото наводнение, което Нигерия е преживявала от десетилетие насам. Около 1,3 милиона души са евакуирани заради стихията, а повече от 200 000 домове са разрушени. Очаква се наводненията да продължат до края на ноември.

Нигерия е свикнала да се бори със сезонните наводнения, но тази година положението се оказа изключително лошо, съобщава Би Би Си. Според правителството вината е в необичайно силните дъждове и изменението на климата. Аварийното изпускане на излишната вода от язовирите както в Нигерия, така и в съседен Камерун, е друг ключов фактор, причиняващ опустошителни наводнения. Според експерти лошото планиране и инфраструктура са влошили щетите. Властите предупреждават за повишено разпространение на болести.

На пресконференция в неделя нигерийският министър по хуманитарните въпроси и управлението на бедствия Садия Умар Фарук призова местните власти да евакуират хората, живеещи в най-рисковите райони. Властите доставят храна и друга подкрепа на засегнатите, каза тя.

Метеорологичната агенция на Нигерия предупреди, че наводненията може да продължат до края на ноември в някои щати в южната част на страната, включително Анамбра, Делта, Ривърс, Крос Ривър и Байелса.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Нигерия, наводнение

Още по темата