Quantcast
Над 20 мигранти загинаха край бреговете на Франция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Над 20 мигранти загинаха край бреговете на Франция

443
 БГНЕС
Според британските власти повече от 25 000 души са пристигнали нелегално в страната тази година, което е три пъти повече от регистрираното през 2020 г.

Повече от 20 мигранти загинаха в сряда край северното френско пристанище Кале в опит да прекосят Ламанша и да стигнат до Англия, съобщиха властите, цитирани от France 24. Това е най-тежкият инцидент по интензивно използвания маршрут, отбелязва медията. Френското вътрешно министерство заяви, че френски патрулни кораби са открили трупове и хора в безсъзнание във водата, след като рибар алармирал за инцидента. За участие в издирването на оцелели са изпратени три хеликоптера и три лодки, съобщиха местните власти. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен е на мястото на инцидента.

''Бедствието в Ламанша е трагедия. Мислите ми са с всички изчезнали и ранени, жертви на престъпни контрабандисти, които експлоатират страданието и мизерията'', написа в Туитър премиерът на Франция Жан Кастекс.

Трагедията съвпадна с нарастването на напрежението между Лондон и Париж заради рекордния брой хора, преминаващи през Ламанша. Френската полиция съобщи тази седмица, че е задържала 15 заподозрени членове на международен синдикат за контрабанда на мигранти, който е помагал на хора да преминат незаконно Ламанша към Великобритания. Мрежата от иракски кюрди, румънци, пакистанци и виетнамци помага на минимум 250 души на месец да стигнат до Англия, използвайки малки лодки, които превозват до 60 души наведнъж. Пътуването до Англия  струва по 6000 евро на човек, а контрабандистите са натрупали около 3 милиона евро обща печалба.

Според британските власти повече от 25 000 души са пристигнали нелегално в страната тази година, което е три пъти повече от регистрираното през 2020 г.

Още

Лукашенко събира овации по границата с нагъл език към ЕС

26.11.2021

4812
С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите

26.11.2021

2179
Франция се закани да блокира товарните превози в Ламанша

25.11.2021

814