Quantcast

Медия без
политическа реклама

МНС може да разследва Лондон за военни престъпления

Британското МО отхвърля обвиненията на местни медии

19 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС
Британски войници по време на патрул в южния иракски град Басра през 2009 г.

Международният наказателен съд (МНС) може да стартира първото си разследване срещу британската армия за военни престъпления, след като разследване на "Панорама" на Би Би Си и в."Сънди Таймс" огласи доказателства за това, съобщи Би Би Си. Става дума за действия на британски войници срещу цивилни в Афганистан и Ирак. От офиса на главния прокурор на МНС съобщиха, че намират разкритията за много сериозни и ще разгледат независимо данните на медиите, които може да са "ключово значение" дали да започне официално разследване. Преди време МНС заключи покрай други съдебни дела, че има достатъчно доказателства как британски военни са извършили военни престъпления в Ирак, най-вече при мъчения на задържани хора. В същото време британското Министерство на отбраната заяви, че новите обвинения не са доказани. Ако бъде задействано реално разследване от международния трибунал в Хага, това ще е първият път, когато това ще засегне действията на британски граждани във връзка с военни престъпления, коментира Би Би Си.

Правителството на Великобритания и военните са прикрили достоверни доказателства за военни престъпления от британски войници срещу цивилни в Афганистан и Ирак, сочат резултатите от разследване на Би Би Си и "Сънди таймс". Изтичането на информация от две разследвания, поръчани от правителството, за поведението на войски в конфликтите предполага замесване на войски в убийството на деца и изтезанията на цивилни, установи разследването. Обвиненията включват убийства, извършени от войник от елитните части САС, както и смърт в ареста, побои, изтезания и сексуално насилие над задържани от членове на пехотното подразделение Black Watch (Черен страж). 

Военните детективи, които открили доказателства за предполагаемите военни престъпления, разказаха за дългогодишното разследване пред двете медии, че висши военни го крият "по политически причини". "Министерството на отбраната (МО) нямаше намерение да преследва който и да е войник от какъвто и да е ранг, освен ако не е абсолютно необходимо и те не биха могли да се измъкнат от него", заяви разследващ пред Би Би Си.

ПОЗИЦИЯ

 

Външният министър Доминик Рааб заяви пред Би Би Си, че въпреки липсата на каквито и да било съдебни преследвания се е "получил правилният баланс" за гарантиране, че "фалшивите искове" няма да бъдат преследвани.

Още по темата