Медия без
политическа реклама

Магистралата Атина - Солун отново е отворена, но само за коли

16 Септ. 2023
Част от магистралата Атина - Солун (на снимката е участък край Лариса) бе наводнена до преди 3-4 дни.
ЕПА/БГНЕС
Част от магистралата Атина - Солун (на снимката е участък край Лариса) бе наводнена до преди 3-4 дни.

Магистралата Атина-Солун бе отворена за движение, но само за леки коли, съобщи БНР. Товарните камиони засега ще минават по обходен маршрут през област Арта.

Пътната  полиция съобщава, че е движението е частично възстановено, след като аутобанът беше затворен заради наводненията в Гърция.

България се размина най-леко в наводненията на Балканите. В Гърция към момента жертвите са 14, трима души се издирват. Ситуацията продължава да е тежка, затова равносметка не може да се направи.

Движението се извършва в лявото платно в двете посоки, но само за автомобили с тегло до 3,5 тона. Властите съобщават, че допълнително ще информират транспортните фирми за движението на камиони. Продължава да се извършва почистване и проверка на пътя.

Отделно здравните власти в Гърция предупреждават жителите и гостите на област Тесалия да пият само минерална вода. Увеличава се броят на хората със симптоми от заразни болести в наводнените райони. Властите раздават предпазни дрехи и предупреждават да не се влиза във ферми с удавени животни. Ветеринарни екипи и специализирани военни части извършват почистването от животните.

Над 10 000 гръцки граждани са подали молби за помощ и обезщетения. От правителството увериха,че "всички пострадали ще получат планираната помощ".

Междувременно Гърция подписа договор с френска компания за изпълнение на проекти за проучване и прогнози при риск от природни бедствия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?