Медия без
политическа реклама

Лидерът на социалистите пожела да стане премиер на Франция

09 Юли 2024
Оливие Фор
ПЕС
Оливие Фор

В края на парламентарните избори "групата, която излезе начело, беше Народният фронт и сега трябва да ни се даде възможност да управляваме", заяви първият секретар на Социалистическата партия Оливие Фор, цитиран от парижки медии.

Запитан за възможността той да бъде назначен за министър-председател, лидерът на ПС отговори: "Готов съм да поема тази роля, но добавям една уговорка: това ще стане в диалог с нашите партньори".

"Не съм съгласен, че някой трябва да налага своята гледна точка на някой друг" и "не може да има претенции за хегемония от ничия страна", добави преизбраният депутат от Сена и Марн.

Пиер Жуве, генерален секретар на Социалистическата партия и член на Европейския парламент, заяви днес, че "единственият, който може да успокои и да бъде министър-председател", е Оливие Фор, първият секретар на Социалистическата партия.

Докато формациите от Новия народен фронт се опитват да се споразумеят за името на евентуален министър-председател, след като излязоха начело на парламентарните избори в неделя, Пиер Жуве, който участва в тези дискусии, смята, че "ни е необходим профил, който да успокоява хората, който да има опит в парламента, който да се придържа към програмата на Новия народен фронт и който да бъде уважаван от другите сили в алианса".

Левите сили смятат, че могат да управляват сами, въпреки липсата на абсолютно мнозинство, и се опитват да повлияят на президента Еманюел Макрон да назначи за министър-председател лидер от Новия народен фронт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, избори

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?