Медия без
политическа реклама

Крайнодесните в Румъния ще тестват листата си с полиграф

Алиансът за единство на румънците въвежда нестандартен метод за проверка на вярност към партията

16 Апр. 2024
Джиджи24
Джордже Симион

Лидерите и кандидатите за евроизборите от крайнодясната партия „Алианс за единство на румънците“ ще трябва да преминат тест с детектор на лъжата, за да проверят лоялността си към партията преди вота на 9 юни, предаде брюкселското издание EURACTIV.bg.

Говорителят на партията Дан Танаса обяви, че лидерите  и кандидатите се очакват в Букурещ за полиграфски тестове, като първият ще бъде извършен идния понеделник.

Той ще послужи като „тест за почтеност“, за да покаже ангажимента на партията за прозрачност пред електората, като същевременно ще провери лоялността на нейните членове, каза вчера Дан Танаса пред румънската телевизия B1.

„Когато отидете на война, трябва да осигурите сплотеност на екипа“, обясни Танаса.

Предложението за провеждане на такива тестове дойде от Националната служба за управление, разкри партийният лидер Джордже Симион в неделя.

„Планирам да посветя поне две седмици на пътуване из страната за среща с всички наши кандидати и уточняване на пълномощията им, за да предотвратя всякакви потенциални неудобства“, обяви Симион в социалните мрежи. „Според моя опит тези, които проявяват страх, нежелание или съпротива, обикновено са предатели или хора, които се оказват ненадеждни във времена на нужда“, каза той. По думите му тестовете с детектора на лъжата ще помогнат за идентифицирането на потенциални „подставени лица““, включително такива, свързани с разузнавателните служби.

„Ние не можем директно да поискаме тяхната служебна карта“, уточни лидерът на крайнодясната партия и добави, че със сигурност в редиците им има такива хора.

Решението идва на фона на спор, включващ един от основателите на партията, Мариус Лулеа, който бе отстранен поради несъгласие с предложението на Симион да подкрепи Козмин Гуша, бивш член на Социалдемократическата партия и медиен магнат, чиято кандидатура за кмет на Букурещ предизвика вълнения в партията. Лулеа публично разкритикува Гуша и заяви подкрепа за Михай Енаке. „Забележките на Лулеа бяха жалки и той беше отстранен, но не и изключен от партията“, каза Танаса в понеделник.

Ключови думи:

Румъния,  избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?