Quantcast
Косово и Сърбия прекратиха напрежението по границата | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Косово и Сърбия прекратиха напрежението по границата

565
 БГНЕС
Войници на КФОР се появиха близо до граничния пункт Ярине, където бяха разположени членове на специалните сили на косовската полиция.

Косово се съгласи да изтегли полицейските подразделения от северната си граница със Сърбия, за да прекрати нарастващия спор за регистрационните номера на превозни средства, който за кратко прерасна в насилие и накара НАТО да засили патрулирането в района, предава БГНЕС.

Споразумението, договорено в Брюксел, успокои поредното разрастване на десетилетното противопоставяне между Сърбия и Косово, но не решава по-голям проблем, блокиращ преговорите за членство в Европейския съюз: че Сърбия и нейната бивша провинция Косово трябва да нормализират отношенията си след независимостта на Прищина през 2008 г.

"Имаме сделка", каза Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС, занимаващ се с един от най -тежките териториални спорове в Европа. "След двудневни интензивни преговори току-що беше постигнато споразумение за деескалация”, написа той в Туитър.

Лайчак трябва да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес. НАТО приветства споразумението и неговият главен говорител Оана Лунгеску нарече по -широките разговори ''единственият път към постигане на трайно политическо споразумение за региона, който е ключът към стабилността му''.

Помощникът на държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар беше в Брюксел, за да подкрепи водените от ЕС преговори, като заяви, че те показват потенциала за по-голям напредък на Балканите.

"Мисля, че можем да постигнем огромни успехи, за да помогнем на Балканите да преодолеят много трудния за тях период след 90 -те години и да се надяваме, че в крайна сметка ще бъдат по-интегрирани с Европейския съюз", каза Ескобар на брифинг.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче опроверга надеждите за по -широк пробив в политическия диалог засега. "Мисля, че споразумението е справедливо за гражданите. Бих искал да можем да намерим по-трайни решения. Това не включва признаването на Косово", каза Вучич на пресконференция в Сърбия, където посрещна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съгласно споразумението войските на НАТО ще заменят косовските полицейски части на границата, които ще започнат да се изтеглят от събота. От понеделник и двете страни ще поставят специални стикери върху автомобилните номера, за да премахнат националните символи и да позволят свободно движение на граждани.

 

Още

Стрелба по ученически автобус в Косово доведе до 3 жертви

27.11.2021

2859
Лукашенко събира овации по границата с нагъл език към ЕС

26.11.2021

4903
Двама загинали при експлозия в сръбска фабрика

23.11.2021

588