Quantcast

Медия без
политическа реклама

Корупцията потопи под вода Венеция

Защитна система на града за 6 млрд. евро, която се строи от 2003 г., се оказа ръждясала, макар че още не е пусната в действие

15 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте (вляво) дойде във Венеция, за да провери на място как върви отводняването на града. Той обеща във възможно най-кратки срокове засегнатите от бедствието хора да получат финансова помощ - до 5000 евро за наводнени жилища и до 20 000 евро за собствениците на пострадали магазини, кафенета, и др.

Корупцията потопи Венеция под вода, тъй като изгражданият повече от десетилетие инфраструктурен проект за защита на града от приливните вълни все още не е готов, съобщи електронното издание "Локал". Реализацията му се бави повече от 15 години заради превишаване на разходите, скандали за рушвети и закъснения. Цената на проекта "Мойсей", който е смятан за един от най-големите инженерни проекти в света, е около 6 млрд. евро. Той включва изграждането на 78 шлюза, които могат да бъдат издигнати при приливни вълни, за да защитят лагуната на Венеция. 

Гневните жители на града остро нападнаха властите, че дългоочакваната система все още не е пусната в действие, въпреки че работата по нея започна през 2003 г. Първоначално трябваше да бъде пусната през 2014 г., след това през 2016 г., а според последните оценки се очаква "Мойсей" да бъде приключен в края на 2021 г. Компанията - изпълнител на съоръжението, твърди, че шлюзовете са готови 94%. Наскоро направен тест на част от изградената бариерна система обаче показа, че значителна част от съоръжението вече е ръждясало. Възстановяването й пък щяло да отнеме десетилетие и да глътне над 30 млн. евро.

"Нищо не направиха, изоставиха я. Съоръжението не работи и откраднаха 6 млрд. евро. Политиците трябва да бъдат хвърлени в затвора", е мнението на венецианеца Дино Перцола (62 г.). Политиците също смятат, че бариерната система е можела да предотврати унищожителното наводнение, отнело живота на поне 2-ма души. И кметът на Венеция Луиджи Брунаро, и управителят на областта Венето Лука Зая са на мнение, че липсата на бариерите е причината за "апокалиптичната" ситуация в града. Пред италианските медии те открито заявяват, че "половината град е под вода, тъй като "Моисей" все още не работи". Министърът на околната среда Серджо Коста пък обвини климатичните промени и "тропикализацията" за обилните валежи и силните ветрове.  "Това се случва все по-често в Средиземноморието... Глобалното затопляне ще унищожи нашата планета, ако не обърнем веднага посоката", написа той във Фейсбук.

КАРЕ - СТУДОВЕ

Арктически студ скова голяма част от САЩ, предадоха информационните агенции. Над 200 рекорда за ниски температури са отчетени от Средния запад през Източното крайбрежие до южни щати. Близо една трета от територията на САЩ е покрита със сняг. Според метеоролозите застудяването се дължи на нахлуване на студен въздух от Арктика.

Още по темата