Quantcast

Медия без
политическа реклама

Комикът Зеленски се изправя срещу Порошенко за президент на Украйна

02 Апр. 2019
ЕПА/ БГНЕС
Комикът Володимир Зеленски и съпругата му приветстват поддръжници в Киев.

Комикът Володимир Зеленски спечели първия тур на президентските избори в Украйна с над 30%, а действащият държавен глава Петро Порошенко получи 16.34 на сто, предадоха агенциите. На трето място се класира бившата министър-председателка Юлия Тимошенко с 13.10% от гласовете, сочат официалните данни на ЦИК. Така се очертава почти сигурен балотаж между Зеленски и Порошенко на 21 април. Избирателната активност на президентските избори в неделя е била 63.48 на сто.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че първият тур на изборите е преминал без системни нарушения. Наблюдатели от Европейския парламент обаче съобщиха, че е имало намеса в президентския избори в Украйна. Дариус Росати, пратеник на ЕП, споменава за редица  доклади за купуване на гласове и използването на административни ресурси. Той отбеляза, че е била съмнителна „неутралността на някои служители заради предизборната кампания”. Росати говори и за „неравнопоставения достъп на кандидатите до медиите”, като това бе подсилено от „предубеденото отразяване на някои кандидати по време на цялата кампания”.

От избирателния процес е била изключена територията на размирния Донбас, където според различни оценки между два и четири милиона души биха могли да подкрепят кандидати на опозицията. Заради особености на вътрешното законодателство не са могли да гласуват и между един и три милиона украинци от вътрешноразселените лица, които нямат постоянен адрес. Съгласно промени във вътрешния регламент ЦИК премахна всички избирателни секции в Русия, с което от гласуване бяха изключени още около три милиона украинци.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?