Медия без
политическа реклама

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Париж за среща с Макрон

06 Май 2024
Това е първата визита в Европа на китайския държавен глава Си Дзинпин от пет години насам, когато отново се срещна с френския президент Еманюел Макрон.
Това е първата визита в Европа на китайския държавен глава Си Дзинпин от пет години насам, когато отново се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на официална визита в Париж. Той ще се срещне с президента Еманюел Макрон, а вечерта и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това е първата визита в Европа на китайския държавен глава от пет години насам, когато отново се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Двамата лидери ще отбележат 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай.

Според политическите анализатори френският държавен глава ще постави въпроса за намаляването на дисбаланса в търговията между Европа и Китай. Износът на азиатската държава за Европа изпреварва съществено европейският експорт за Китай. Макрон пледира да се защитава по-добре националната сигурност, европейците да бъдат много по-реалистични в защитата на европейските интереси и да се стремят да постигнат реципрочност в търговските отношения с Китай.

Пекин от своя страна възприема подобни мерки като протекционистки и китайските власти започнаха свое собствено разследване във връзка с държавно субсидиране на внос на стоки от Европа като например вноса на френски коняк. Макрон има намерение обаче да изрази възражения срещу тази стъпка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще настоява за справедлива конкуренция с Китай по време на срещата си със Си Дзинпин.   

По време на двустранната среща ще бъде обсъдена и войната в Украйна. Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да вразуми Русия. А същевременно Сърбия и Унгария, които са други етапи от обиколката на Си, си остават близки с Москва, отбелязват анализаторите.

Франция има намерение да поиска от Китай да подкрепи олимпийско примирие във всички конфликти по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

На този етап не се очертава двете страни да подпишат някакъв значим договор, въпреки че са предвидени интензивни дискусии за бъдещи инвестиции. За днес е предвиден и икономически френско-китайски форум в театър "Марини".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Си Дзинпин