Медия без
политическа реклама

Какви са възможните действия на Израел срещу Иран

Има три основни фактора, които израелското правителство трябва да прецени, преди да отговори

16 Апр. 2024
 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
EPA/BGNES
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

След като вчера Израел заяви, че ще отговори на Иран "много, много скоро", се очаква следващите стъпки на израелското правителство да бъдат калибрирани по две оси: страната трябва да предприеме някакви действия, за да покаже на Иран, че  безпрецедентната демонстрация на сила на Техеран не може да мине без последствия, но в същото време трябва да вземе предвид заплахата на Техеран, че ще удари отново "с по-голяма сила", ако Израел отмъсти. Нито една от опциите не е без риск.

Иран нападна Израел след удара на ирански дипломатически комплекс в Сирия, при който загинаха двама ирански генерали и петима офицери.

Всяка директна атака от страна на Израел срещу военни или инфраструктурни цели в Иран със сигуност би предизвикала война, въпреки че фигури от израелските служби за сигурност гледат на събитията от този уикенд като на възможност да нападнат ядрените съоръжения на Иран, пише в. "Гардиън".

Прикрити действия, които Израел вече е използвал срещу Иран многократно – кибератаки или удари по ирански активи в трети страни като Сирия, също са на разположение. Би било трудно за Техеран да обвини директно Тел Авив за подобни нападения, тъй като това би означавало да признае, че страната е уязвима от израелските операции на нейна територия.

Според оценки на западни експерти, Иран е една от най-милитаризираните държави в региона, с постоянна армия от поне 580 хил. души и запас от 3 хил. балистични ракети. Въпреки това през последните шест месеца на войната в Газа върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей даде много ясно да се разбере, че Иран не желае да участва в по-широк конфликт. Иранската икономика и хората вече страдат от санкции на ООН, ЕС и САЩ.

 

Какви са въпросите, които Израел трябва да обмисли?

Има три основни фактора, които Израел трябва да прецени, преди да отговори на Иран, твърди Раз Зимит, научен сътрудник в Израелския институт за изследване на националната сигурност. "Първо, как ще отговори Иран, тъй като те много ясно показаха, че израелското отмъщение ще бъде посрещнато с още по-сурова реакция", каза той. "Второ, позицията на САЩ. Байдън не се интересува от ескалация и иска да затвори този кръг от битки. И трето, от 7 октомври насам Израел се опитва да избегне отварянето на нови фронтове, за да може да се съсредоточи върху борбата с "Хамас" в Газа", казва Зимит.

 

Може ли Израел да се справи с война с Иран, като се има предвид ситуацията в Газа?

Анализатори и бивши военни са уверени, че Израел ще се справи по-добре от Иран, ако двете страни наистина влязат във война, тъй като Израел се подготвя за сценарий с много фронтове от години.

Въпреки това един по-широк конфликт, в който мощната ливанска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, със сигурност ще бъде замесена, ще бъде най-сериозната заплаха, пред която се изправя Израел.

Една регионална война би изисквала огромни количества оръжия, боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана. Според "Гардиън" е имало съобщения за недостиг на боеприпаси във войната в Газа. Без предварителното предупреждение, получено за ударите на Иран от този уикенд, е много по-вероятно сложната многопластова система за противовъздушна отбрана на Израел да бъде победена.

Животът на обикновените хора в Израел също ще претърпи коренна промяна: 75% от военните са резервисти. Основна инфраструктура като електроцентрали, водоснабдяване и транспорт вероятно ще бъде засегната, а въздействието върху иначе силната икономика ще бъде огромно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран, Израел