Quantcast

Медия без
политическа реклама

Израелската армия завзе пристанището на Газа

Досега в операцията срещу "Хамас" са загинали 50 военнослужещи

16 Ноем. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Израелската армия продължава настъплението си.

Израелската армия заяви, че е установила "оперативен контрол" над пристанището в Газа.

"През последните няколко дни, в съвместна операция, войниците поеха оперативен контрол над пристанището на Газа, което беше контролирано от терористичната организация Хамас", се казва в изявление на израелската армия. „Всички сгради в района на пристанището бяха разчистени“, допълва се в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Още двама войници са загинали в боевете в Газа. Така общият брой на израелските войници, убити в палестинския анклав от началото на войната с "Хамас", достигна 50, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА

Междувременно, върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди за опасността от болести и глад в Газа. "Масовите епидемии от инфекциозни заболявания и гладът изглеждат неизбежни", каза Тюрк в Женева след посещението си в Близкия изток.

А Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че последната работеща мелница в Газа е била унищожена днес при нападение. "Унищожаването ѝ означава, че брашното, произвеждано тук, няма да е достъпно в обозримото бъдеще", съобщи агенцията.

Израелското външно министерство отхвърли идеята за "продължителни хуманитарни паузи" в Газа, докато групировката "Хамас" държи израелци като заложници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която призовава за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа". Документът, внесен от Малта, се фокусира до голяма степен върху страданията на палестинските деца. Паузите трябва да продължават "достатъчен брой дни, за да се осигури пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп на хуманитарните агенции на ООН и техните преки партньори", се посочва в текста. Резолюцията призовава за освобождаване на всички заложници.

В отговор израелското външно министерство заяви в комюнике, че "няма място за продължителни хуманитарни паузи, докато 239 заложници все още са в ръцете на терористите от Хамас". Според посланика на Израел в ООН Гилад Ердан резолюцията е "откъсната от реалността". "За съжаление съветът продължава да пренебрегва и отказва да осъди или дори да спомене клането, извършено от "Хамас" на 7 октомври", допълни той.

В целия документ Израел не се споменава поименно. Палестинската екстремистка групировка "Хамас", която на 7 октомври извърши нападение срещу Израел и масово убийство на цивилни, е спомената само в искането за освобождаване на израелските заложници, отвлечени в ивицата Газа. В резолюцията не се споменава и за официално спиране на огъня.

Най-влиятелният орган на ООН постигна съгласие по съвместната резолюция след продължителни усилия. САЩ не наложиха вето, но се въздържаха от гласуване, както направиха също Русия и Великобритания. Дванадесет от 15-те държави в Съвета гласуваха в подкрепа на текста. Съгласно международното право резолюциите на Съвета за сигурност са задължителни.

ПОЗИЦИЯ

Американският президентът Джо Байдън заяви, че е дал на израелския премиер Бенямин Нетаняху ясно да разбере, че решението за две държави е единственият начин за слагане край на израелско-палестинския конфликт и че окупирането на Газа би било "голяма грешка", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той отрече, че възнамерява да изпрати американски военни в Газа, за да освободят заложниците. Президентът каза, че работи постоянно по въпроса и няма да спре, докато заложниците, сред които и тригодишно американче, не бъдат освободени.

Байдън заяви, че "Хамас" извършва военни престъпления, като разполага военния си щаб под болница, повтаряйки изявлението на говорителя на Белия дом от вторник, и изрази доверие в разузнавателните данни на САЩ, подкрепящи този "факт". Вчера Израел съобщи, че при претърсване в болница "Аш Шифа" неговите войски са открили оръжия и бойно снаряжение на "Хамас". Групировката отхвърли тази информация като "лъжа".

Президентът отбеляза, че Израел е влязъл в най-голямата болница в Газа, "Ал Шифа", с ограничен брой въоръжени войници и не я подлагал на масирани бомбардировки. "Обсъдихме необходимостта да бъдат изключително внимателни", посочи Байдън. Президентът каза, че Израел доставя кувьози и друго оборудване, за да помогне на хората, и дава възможност на лекарите, медицинските сестри и другия персонал "да се измъкнат от опасността".

Байдън заяви обаче, че не е реалистично да се очаква Израел да спре военните си действия, предвид заплахите от висши представители на "Хамас" да извършат ново нападение срещу Израел.

Ключови думи:

Газа

Още по темата