Quantcast
Израел е във вихрушка от предсрочни избори | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Израел е във вихрушка от предсрочни избори

99
 БГНЕС
Израелският премиер Яир Лапид гласува в избирателна секция в Тел Авив.

В Израел днес се произвеждат предсрочни парламентарни избори. Това е петият вот за по-малко от четири години, припомня БНР.

До нови избори се стигна след разпадането на така наречената коалиция за промяна на Яир Лапид , която обедини осем различни партии, свалили миналата година Бенямин Нетаняху.

Кабинетът обаче не успя да осигури политическа стабилност и ветеранът в израелската политика Нетаняху се бори за завръщане като премиер на страната. Който и да спечели изборите, няма да може самостоятелно да състави правителство, сочат проучванията преди деня на вота. Съденият за корупция и злоупотреба с доверие бивш дългогодишен министър-председател Нетаняху разчита на подкрепата на крайнодесни съюзници.

Гласуването се провежда на фона на нарастващо насилие в анексирания от Израел Източен Ерусалим и окупирания Западен бряг. Израелската армия заяви, че ще затвори контролно-пропускателните пунктове, водещи към Западния бряг и ивицата Газа през целия изборен ден.

Въпреки че много кандидати посочиха сигурността като проблем, никой не е водил кампания на платформа за съживяване на умиращите мирни преговори с палестинците.

Друга основна предизборна тема е инфлацията, подхранвана от войната в Украйна.

Ключови думи:

Израел, избори

Още

Новите ОДС ще победят на 2 април

30.01.2023

ПЕТЬО ЦЕКОВ

8720
САЩ твърдо държат на мир чрез две държави - Израел и Палестина

30.01.2023

185
ДСБ се съгласи за общи листи с ПП на изборите през април

28.01.2023

1622