Медия без
политическа реклама

В Италия започна най-големият процес срещу Ндрангета

13 Яну. 2021
Бивш кол център в южната част на Калабрия, където е сърцето на територията на Ндрангета, е превърнат в укрепена съдебна зала.
БГНЕС
Бивш кол център в южната част на Калабрия, където е сърцето на територията на Ндрангета, е превърнат в укрепена съдебна зала.

335 предполагаеми членове на калабрийската мафия Ндрангета ще бъдат съдени в най-мащабния процес в страната срещу организираната престъпност, провеждан от десетилетия насам, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. Започналият днес процес се очаква да продължи над две години. Съобщава се, че над 900 свидетели ще дадат показания, а обвиненията включват убийство, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Бивш кол център в южната част на Калабрия, където е сърцето на територията на Ндрангета е превърнат в укрепена съдебна зала, за да се осигури място за стотиците хора, които ще присъстват на процеса. От 80-те години на миналия век в Италия не се е провеждал толкова голям мафиотски процес, насочен само към една група - семейство Манкузо, които сформират мощна част от разпрострялата пипалата си Ндрангета. Кланът действа предимно в калабрийската провинция Вибо Валентия.

По време на неотдавнашно досъдебно изслушване е отнело повече от три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите, сред които има политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на мафията. Повечето от обвиняемите са задържани след операции в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

"Този процес показва колко дълбоко е вкоренена Ндрангета в обществото", каза пред AФП Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. "Шокиращо е, че съществува престъпна група, вкоренена толкова дълбоко в територията, че трябва да бъдат осъдени стотици хора". Но проф. Варезе предупреди, че процесът няма да отбележи края на тази мафия. "Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините за съществуването им, те просто ще се възпроизведат", каза той.

С делото се е заел най-известният италиански антимафиотски прокурор - 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска защита вече три десетилетия. Той се е зарекъл да разбие ''тази задушаваща Ндрангета, която отнема дъха и сърдечния ритъм от хората“.

Ключови думи:

Ндрангета, Италия, мафия

Още по темата