Медия без
политическа реклама

Италия поема контрола над три мигрантски центъра в Албания

Джорджа Мелони отиде в албанско пристанище да се запознае на място с условията за приемане на мигранти

05 Юни 2024
Джорджа Мелони разгледа регистрацционния център в пристанището Шънджин, придружена от Еди Рама (високият зад нея)
ЕПА/БГНЕС
Джорджа Мелони разгледа регистрацционния център в пристанището Шънджин, придружена от Еди Рама (високият зад нея)

Италия пое контрол над регистрационен център за мигранти в албанския Шънджин - част от споразумението между Тирана и правителството на Джорджа Мелони, което дава право на Рим да управлява три центъра за търсещи убежище на албанска територия, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

„Обектът е готов, вчера работата по него приключи и го предадохме под италианско управление“, заяви Сандер Мараши, директор на пристанището в град Шънджин, разположен на около 70 км. от Тирана.

Мелони и албанския премиер Еди Рама днес посетиха центъра, предаде БТА.

Италия ще контролира две горещи точки за регистрация на мигранти и център за задържането им преди репатриране. Издръжката им ще струва близо 34 млн. евро годишно.

Споразумението, подписано от Мелони и Рама в Рим през ноември, предвижда приемането и обработката месечно на до 3000 мигранти и бежанци, спасявани от италиански съдове в морето.

Хората със специални нужди като старци, деца и бременни жени, мигрантите и бежанците, спасявани от кораби на НПО и онези, стигнали на италианска земя, са изключени от споразумението.

Откакто дойде на власт през есента на 2022 г. правителството на Мелони преговаря с трети страни в опит да прекрати нелегалната миграция по море към Италия.

Италианската опозиция осъди споразумението с Албания като създаващо "ново Гуантанамо“ и нарушаващо италианската конституция. Италианското правителство отхвърля обвиненията.

Италианската епископска конференция и Съветът на Европа също разкритикуваха споразумението.

Някои европейски страни, както и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заявиха, че договорът е модел, на който трябва да се подражава.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия, Албания, мигранти

Още по темата