Медия без
политическа реклама

Италия обяви рекорден спасителен пакет за закъсалата икономика

Храмовете в Гърция ще бъдат затворени за миряни за Великден, реши правителството

07 Апр. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС

Нова програма на стойност 400 млрд. евро за подпомагане на закъсалата заради коронавируса икономика, обяви премиерът на Италия Джузепе Конте в обръщение към нацията, цитиран от информационните агенции. С част от средствата ще бъдат подпомогнати компаниите, които търпят огромни загуби заради коронавируса. Конте заяви, че мярката представлява "най-мощната намеса в историята на страната". Мярката  е в допълнение към обявената през миналия месец програмата за 340 млрд. евро. Премиерът обясни, че половината пари от новия финансов пакет ще бъдат предназначена за експортно ориентирани компании, чийто оборот се е сринал след обявяването на строгите ограничения заради пандемията.

Джузепе Конте призова всички да следват строгите рестиктивни мерки, които са в сила от началото на март. "Скоро ще видим нова пролет в Италия, но за момента трябва да останем у дома", каза Конте. Заразените с коронавируса в страната са около 132 500, а жертвите са 16 523.

Всички религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при затворени врати, като тази мярката ще бъде в сила за периода между 12 и 20 април. Решението е взето съвместно между министерствата на здравеопазването и на образованието и религията. Църковните служби преди и на Великден ще се проведат без присъствието на миряни, но ще могат да бъдат излъчвани пряко по телевизии и радиостанции, както и по интернет. Като част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса се забранява присъствието на хора по време на „богослужения, ритуали и всички видове религиозни церемонии във всички религиозни обекти“, в цялата страна, без значение от религията, размера и капацитета.

С това свое решение правителството на практика одобри идеята на Светия синод на Гръцката православна църква от миналата седмица, с която се предлага литургиите преди Великден да се проведат без мегафони и звън на камбани и при затворени врати. 

- Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че ще се тества редовно на COVID-19 заедно с вицепрезидента Майк Пенс, който ръководи действията на Белия дом за борба с коронавируса. "Вероятно ще направим доста тестове. Това не е най-лошата идея. Знаете, че системата за тестване сега е много бърза и лесна", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом. От началото на пандемията той беше тестван вече два пъти, и двата пъти тестът показа отрицателен резултат. Изследванията на Пенс също показали, че не е заразен с коронавирус. 

- "Фейсбук" ще следи абонатите си заради коронавирус, като ще се записва информацията за местоположението на потребителите в САЩ. Данните ще бъдат предоставяни на федералните и местните власти. Те ще бъдат анонимни и ще се използват само за съставяне на статистики и методи за борба с разпространението на инфекцията.

- 2 милиона откраднати предпазни маски откри полицията в испански северния град Сантяго де Компостела, съобщиха местните медии. Те били скрити във фабрика. Цялата открадната пратка е на обща стойност на около 5 милиона евро. Смята се, че част от нея е трябвало да бъде пласирана в Португалия. Арестуван е бизнесмен, води се разследване. 

- Общият брой на заразените с коронавируса по света вече е 1 346 974 души, жертвите са 74 702, а излекуваните - 278 698. Най-много са заразените в САЩ - 367 385, следвани от Испани със 136 675 и Италия - 132 547. Най-много са жертвите на заразата в Италия -16 523, Испания - 13 341 и САЩ -10 876.

 

Още по темата