Медия без
политическа реклама

Италианска активистка стана евродепутат и бе освободена от домашен арест

Унгарски съд искаше да осъди Илария Салис на 11 години затвор

14 Юни 2024
Илиария Салис в съда в Будапеща.
ЕПА/БГНЕС
Илиария Салис в съда в Будапеща.

Италианска антифашистка активистка беше освободена от домашен арест в Будапеща, след като беше избрана в Европейския парламент. Това оазначава, че тя е получила имунитет срещу обвинения, свързани с предполагаема атака срещу неонацисти, пише ''Гардиън''.

Случаят с 39-годишната учителка от Монца Илария Салис предизвика дипломатически скандал между Унгария и Италия, след като бе изправена пред съда в Унгария с белезници на краката и ръцете. Тя беше арестувана в Будапеща през февруари миналата година след контрадемонстрация в отговор на неонацистка демонстрация. Салис получи обвинения заради три опита за нападение, както за това, че е част от крайнолява организация. Тя отхвърли обвиненията, които предвиждаха до 11 години затвор. В писмо до своя адвокат Салис описва условията, пред които е изправена след ареста: килии, пълни с плъхове и насекоми, забрана да се къпе и липса на спешна медицинска помощ. През май тя беше пусната под домашен арест в Будапеща.

Салис спечели мястото си като кандидат с партията на Зелените и Левия алианс, която спечели около 6,8% от италианските гласове в неделя.

След избирането ѝ за член на Европейския парламент адвокатите на Салис поискаха освобождаването ѝ въз основа на имунитета, с който се ползват депутатите от ЕС. От съда отговориха, че очакват официалното съобщение за това, че отива в парламента.

Говорител на унгарското правителство заяви, че  "изпращането на престъпник в Европейския парламент не е от полза нито за ЕП, нито за избирателите." Според Унгария изборът на Салис  е създал за негативен имидж на италианската демокрация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата