facebook
twitter

Чужбина

Иран е разтърсен от СПИН скандал

1138
Туитър
Гневни иранци излязоха по улиците на град Лордеган, след като стана ясно, че 300 души са умишлено заразени с вируса на СПИН при програма за превенция на диабет.

Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300 души с вируса на СПИН, съобщи тв каналът Франс 24. Иранците, сред които има и деца, са били заразени, твърдят, че на всички е взета кръв с една-единствена игла. Те участвали в програма за превенция на диабет, прилагана в малки населени места в югозападната част на страната. Гневни иранци излязоха по улиците на град Лордеган и се опитаха да щурмуват сградите, в които се помещава местната власт и здравната служба. Демонстрантите подпалиха офиса на местния имам. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне гневните протестиращи, извършени са и няколко ареста. Демонстрации имаше и в град Исфахан, като хората настояваха да се разследват причините за масовата зараза с вируса ХИВ. 

Министерството на здравеопазването в Иран потвърди, че ХИВ позитивните в  населените места около Лордеган са между 70 и 90 души, като повечето от тях били болни от доста време. Програмата за превенция на диабет е реализирана през лятото. Тогава била изпратена медицинска сестра, която взела кръвни проби от желаещите да проверят здравния си статус. От министерството поясняват, че при взимането на проби не са били допуснати грешки, а медицинската сестра е използвала еднократни консумативи, не игли. "Няма връзка между случаите на ХИВ и скрининг програмата. Носителите на ХИВ вируса са се заразили от венозната употреба на наркотици и секс без предпазни средства", обяви здравният министър Саид Намаки. 

Двама експерти по ХИВ вируса твърдят пред Франс 24, че статистически не е възможно с една игла да бъдат заразени 300 души. 

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сраженията в Сирия прогониха 60 000 души за един ден

11.10.2019

580 1
Иран обяви максимална степен на тревога в петролния си сектор

29.09.2019

1779 15
САЩ ще изпратят още военни сили в Саудитска Арабия

21.09.2019

921 26

Коментари

сталкер пустиняк

Двама експерти по ХИВ вируса твърдят пред Франс 24, че статистически не е възможно с една игла да бъдат заразени 300 души. 

 

Аха, ама пък с един х-й е възможно.

Ако ще паднат ислямистите в Иран, то може да стане само след подобна издънка. 

Sir Mano

Колега, след третото убождане с тази игла, тя става почти неизползваема, защото се затъпява ....

Самото предположение за 300 манипулации с една игла е смехотворно!

Forza NATO

Нямаме медицински персонал в Иран, надявам се...

 

Инак, интересна е вариращата категоричност на статията:

Иран е разтърсен от скандал с умишлено заразяване на 300 души с вируса на СПИН, съобщи тв каналът Франс 24.

Т.е. безспорно е, че заразяването е умишлено, иначе щеше да пише, например, "скандал с предполагаемо умишлено заразяване".

Иранците, сред които има и деца, са били заразени, твърдят, че на всички е взета кръв с една-единствена игла.

Интересна граматическа конструкция, в която се споменава, че нещо се твърди.

Демонстрации имаше и в град Исфахан, като хората настояваха да се разследват причините за масовата зараза с вируса ХИВ.

И защо ли настояват да се разследва, щом всичко вече е станало ясно - поне според текста под снимката:

Гневни иранци излязоха по улиците на град Лордеган, след като стана ясно, че 300 души са умишлено заразени с вируса на СПИН при програма за превенция на диабет.

Освен ако в Лордеган вече е станало ясно, че е умишлено - макар и статията да не уведомява как точно е станало ясно, а в Исфахан все още да се чудят.

 

бонго-бонго

👍

Лoвkия

Форца, 👌!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×