facebook
twitter

Чужбина

И противниците на независима Каталуня се надигнаха на протест

521
 EПА/БГНЕС
Продължаващите сепаратистки протести в Каталуня се превръщат в сериозни сблъсъци с полицията в Барселона.

Мащабна демонстрация на противниците на независима Каталуня се състоя в неделя в Барселона, съобщиха информационните агенции. Тя беше свикана от дясноцентристката партия "Сиудаданос", след като от седмица сепаратистите са по улиците и предизвикват безредици в големите градове, недоволни от осъдителните присъдите на лидерите на незаконното обявяване на независимост преди две години. На вчерашната демонстрация хиляди хора, развяващи каталунски и испански флагове, призоваха за обединение. Лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера призова за край на размириците и обяви, че страната "има нужда от испанско правителство, което защитава по-слабите“. Малко преди това премиерът Педро Санчес отхвърли призива на лидера на Каталуня Ким Тора за диалог, като го призова да осъди безредиците, зад които стоят сепаратистите. Обект на атаки по време на протестите са полицаите и десетки бяха ранени при сблъсъците през последните дни. 

За неделя вечерта отново беше планирана демонстрация на привържениците на независима Каталуня. МВнР в София предупреди отново българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до испанската област в дните на протести.

Междувременно стана ясно, че сървърът на онлайн платформата Democratic Tsunami, използвана от каталунските сепаратисти, се намира в Румъния. Испанският съд нареди миналата седмица закриването на сайта, през който се организират демонстрациите и безредиците. 

Все още няма коментари

Още

Починалите пациенти с коронавирус надхвърлиха 1 млн. в света

27.09.2020

Обновена

1652 19
Възможна е коалиция от четири партии, която ще управлява много трудно

27.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1194 1
62.64% от прокурорите избраха единствения кандидат за член на ВСС

26.09.2020

Обновена

1750 13

Влез или се регистрирай за да коментираш