Медия без
политическа реклама

Хиляди протестират в Португалия заради жилищната криза

Според недоволните това е извънредно социално положение

03 Апр. 2023
Настоящият процент на инфлация в Португалия от 8,2%, което допълнително ядосва протестиращите.
БГНЕС
Настоящият процент на инфлация в Португалия от 8,2%, което допълнително ядосва протестиращите.

Хиляди излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия в събота в знак на протест срещу скока на наемите и цените на жилищата, предаде Си Ен Ен.

''Това е извънредно социално положение'', заяви Рита Силва от жилищната група Habita на протеста в Лисабон.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. Данни на правителството показват, че повече от 50% от работещите са печелили по по-малко от 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Наемите в Лисабон са скочили с 65% от 2015 г. насам, а цените за продажба са се увеличили със 137% през този период, показват данни на Confidencial Imobiliario. Наемите са се увеличили с 37% само за миналата година. Това е повече отколкото в Барселона или Париж, показва проучване на компанията за недвижими имоти Casafari. Средният наем на едностаен апартамент в Лисабон е около 1350 евро, показва проучване на жилищния портал Imovirtual.

Ниските заплати и високите наеми правят Лисабон третият най-нежизнеспособен град за живеене в света, според проучване на застрахователните брокери CIA Landlords. Настоящият процент на инфлация в Португалия от 8,2%, което допълнително изостря проблема.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата