Медия без
политическа реклама

Хиляди протестират в Белград срещу насилието в Сърбия

09 Май 2023
Повече от 50 000 души се събраха на протест в Белград под наслов "Сърбия против насилието".
БГНЕС
Повече от 50 000 души се събраха на протест в Белград под наслов "Сърбия против насилието".

Повече от 50 000 души се събраха на протест в Белград под наслов "Сърбия против насилието", певдава БНР. Протестиращите призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите. Подобни митинги и шествия е имало и в Нови Сад, Кралево и в други населени места в Сърбия.

В сръбската столица огромното множество изпълни пространството пред Народната Скупщина, където учителката по сръбски език Марина Видойевич обясни целта на протеста: "Тук сме, защото искаме тази страна да бъде сигурен дом за всички ни. Тук сме, защото искаме да живеем без да се страхуваме. Искаме за всички деца безопасни училища, улици, села и градове - защото го заслужават. Искаме съчувствие, а не омраза. Вярваме, че можем да се преборим с насилието. Защото сме народ, който е пълен с любов и който е доказал в историята си, че храбро се бори със злото и винаги го побеждава".

И още: "Ние сме тук, защото не можем да чакаме повече. Чакахме твърде дълго, мълчахме твърде дълго", заяви пред множеството Видоевич, която е учителка в начално училище: "Искаме безопасни училища, улици, села и градове за всички деца."

Хилядите демонстранти се събраха пред парламента на страната, преди да отидат до сградата на сръбското правителство. Там се чуваха скандирания "Оставка" и за президента Александър Вучич.

Демонстрациите под надслов "Сърбия срещу насилието" бяха организирани след стрелбите от миналата седмица, когато за по-малко от 48 часа бяха убити 17 души, сред които деца в основно училище в Белград.

Протестиращите призоваха за оставката на редица високопоставени служители - включително министъра на вътрешните работи и ръководителя на сръбската разузнавателна агенция.

Вчера министърът на образованието на страната се оттегли, като в писмото си за оставка се позова на "катаклизма", причинен от стрелбата в училище миналата седмица.

Опозицията настоява също така да бъдат свалени от ефир риалити предавания, известни с това, че насърчават насилието, както и да бъдат забранени вестници, които редовно разпалват напрежението със статии, насочени срещу политическите опоненти.

"Настояваме за незабавно спиране на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, както и за поемане на отговорност за дългогодишната неадекватна реакция от страна на компетентните органи", се казва в изявлението на лявата партия "Не давимо Београд", цитирано от БГНЕС.

Партията на президента Александър Вучич осъди протеста, наричайки опозиционните групи, участващи в митинга, "безлично зло... което се осмелява да използва национална трагедия за собствените си интереси", допълва агенцията.

След стрелбата Вучич обеща да "обезоръжи" Сърбия с амбициозен план, който ще се справи със законните и незаконните огнестрелни оръжия в страната. 

Ключови думи:

събрия, протести

Още по темата