Медия без
политическа реклама

Хиляди албанци и сърби искат смяна на властта

15 Апр. 2019
Участващи в протестите привърженици на албанската опозиция влязоха в сблъсъци с полицаите, охраняващи сградата на правителството в столицата Тирана.
ЕПА/БГНЕС
Участващи в протестите привърженици на албанската опозиция влязоха в сблъсъци с полицаите, охраняващи сградата на правителството в столицата Тирана.

Хиляди албанци и сърби излязоха на мащабни антиправителствени протести през уикенда, предадоха информационните агенции. До тежки сблъсъци между привърженици на опозицията и полицията се стигна в албанската столица Тирана. Най-малко 5-има полицаи и поне 10 демонстранти бяха ранени при безредиците. Протестиращите настояват за оставката на премиера Еди Рама, когото опозицията обвинява в корупция и връзки с организираната престъпност. Рама категорично отрича обвиненията, а опозиционният лидер Лулзим Баша настоява за предсрочни избори и призовава привържениците си към ежедневни протести.

В сръбската столица Белград пък хиляди за пореден път поискаха оставката на президента Александър Вучич. Демонстрациите продължават вече 4 месеца. Привържениците на опозицията също така искат оставките на премиера Ана Бърнабич и на председателката на парламента Мая Гойкович. Демонстрантите настояват за формиране на служебно правителство и за провеждането на избори до 6-9 месеца. "Въобще не се притеснявам, нито пък се страхувам от протеста", заяви президентът Вучич. За 19 април е насрочена в Белград голяма демонстрация на управляващата партия. Вучич прикани привържениците си от цялата страна да се включат и обеща, че това ще бъде най-голямото гражданско събиране в Сърбия от половин век насам.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата