facebook
twitter

Чужбина

Франс Тимерманс иска ПЕС да изгони румънските социалдемократи

Букурещ свиква референдум за съдебната система
384
ЕПА/БГНЕС
Франс Тимерманс публично поиска изключването на румънските социалдемократи от ПЕС.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия трябва да бъде изключена от Партията на европейските социалисти (ПЕС), заяви водещият кандидат на ПЕС за шеф на новата Еврокомисия и първи зам.-председател на сегашната ЕК Франс Тимерманс в интервю за тв канала Юронюз. На въпрос защо ЕС се отнася строго с Полша и Унгария, тъй като не спазват върховенството на закона, но щади Румъния, той заяви: "Проблемът в Румъния е борбата срещу корупцията. Политиците се опитват да се отърват от натиска, който усещат в тази битка, това е неприемливо и ЕС ще каже "не", но и ние, в нашето политическо семейство, ще кажем „не" на всичко това".

Тимерманс подчерта, че той иска ПЕС да изключи от редиците си румънската Социалдемократическа партия и според него това трябва да стане преди изборите за европарламент, насрочени за края на май. "Факт е, че ако има проблеми с върховенството на закона, няма разделение на властите, то корупцията ще се увеличава", заяви още Тимерманс, цитиран от електронното издание "Романия джърнъл". Отношенията на ПЕС с румънската Социалдемократическа партия бяха замразени до изборите за ЕП. Членството на формацията в ПЕС ще бъде разгледано през юни.

Изявлението си Франс Тимерманс направи, след като в края на миналата седмица румънският парламент одобри промени в Наказателния кодекс, които позволяват спиране на множество делата за корупция, в които са замесени представители на  високите етажи на властта. Поправките ще намалят наказанията за злоупотреба със служебно положение, както и срока на давност. Според критици промените, предложени от управляващата Социалдемократическа партия, ще облагодетелстват лидера й Ливиу Драгня, който е осъден на първа инстанция за злоупотреба със служебно положение.

ДОПИТВАНЕ

На 26 май румънците ще гласуват освен на евроизбори, и на референдум за съдебната система с два въпроса: "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления? Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?"

Все още няма коментари

Още

Франция застава зад Кьовеши за европейски главен прокурор

18.07.2019

756 1
Румъния ще има нов външен министър

16.07.2019

144
Румънският министър на вътрешните работи подаде оставка

15.07.2019

1549

Влез или се регистрирай за да коментираш

×