Медия без
политическа реклама

Франция въвежда безпрецедентен воден режим

Страната преживява най-сухата зима от 64 години насам

23 Февр. 2023
Най-засегнати от засушаването са южните части на Франция
newsinfrance
Най-засегнати от засушаването са южните части на Франция

Франция подготвя въвеждането на ограничения в потреблението на вода в някои части на страната от следващия месец. Това е безпрецедентен ход за това време на годината, но се налага заради най-сухата зима от 64 години насам, заяви министърът на околната среда Кристоф Бешу. 

Във Франция не е валял дъжд от 32 дни, съобщи метеорологичната служба "Метео-Франс". Поливането и напояването вече е ограничено в 87 общини в южната част на страната, което обикновено става през лятото, а не през зимата.

На срещи с официални лица в петък и понеделник ще се разгледа възможността за удължаване на периода на воден режим, каза Бешу. "Това е безпрецедентно" по това време на годината, допълни министърът пред ТВ канала "Френсенфо" и допълни, че Франция е в състояние на тревога.

Бешу не конкретизира възможните мерки, но заяви, че те ще бъдат "меки" и ще се предприемат за отделни случаи, когато това е необходимо в определен район, за да се избегне необходимостта от предприемане на по-строги, извънредни мерки в края на лятото. Като пример той посочи, че на някои територии може да се ограничи пълненето на плувни басейни.

Запасите от водни ресурси във Франция са ниски спрямо 2022 г., което е вторият най-нисък показател за последните 10 години. Същевременно снегът в Алпите също е много по-малщо в сравнение с 2022 г., която беше особено суха.

"Като цяло очакваме ниско производство на електроенергия от ВЕЦ и по-ниски нива на реките за пролетта и лятото", заяви експертът Жан-Пол Арман.

От "Метео-Франс" заявиха, че валежите през следващите три месеца ще бъдат от решаващо значение за връщането на подпочвените води и реките към обичайните им нива преди лятото. От август 2021 г. насам през всички месеци с изключение на три е имало недостиг на дъжд.

Ключови думи:

Франция, воден режим

Още по темата