facebook
twitter

Чужбина

Франция предлага "постепенно асоцииране" на Западните Балкани

Присъединяването ще става на седем стъпки и поетапно ще се получава достъп до еврофондове
365
 ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон се ръкува с македонския президент Стево Пендаровски в пауза по време на Парижкия форум за мир миналата седмица. На 17 октомври той блокира започването на присъединителни преговори в ЕС на Северна Македония и Албания.

Страните от Западните Балкани ще се присъединят към ЕС, но това ще стане по нова формула, в процес, който следва бавно седем стъпки. Това предлага Франция, а планът, описан в 6-страничен доклад, бе разпространен сред европейските дипломати в края на миналата седмица, съобщи "ИЮ Обзървър".

Идеята за "постепенно асоцииране" е в основата на "реформиран подход към процес на присъединяване към ЕС". Разширяването на ЕС в момента следва формата на преговори за присъединяване със страни кандидатки, които обхващат 35 отделни области или "глави" от европейското законодателство. След като кандидатите се съгласят да направят необходимите реформи, за да се приведат в съответствие, те се приемат като пълноправни членове и получават достъп до европейски програми, като стипендии за наука, и до десетки милиарди евро годишно в субсидии от ЕС.

Според френското предложение кандидатите за членство трябва да извършат реформи в седем стъпки, като получават достъп до избрани програми и фондове на ЕС по пътя, преди да стигнат до "пълно присъединяване". Седемте стъпки са: върховенство на закона и основни права;  образование и изследвания;  заетост и социални въпроси;  финанси; единен пазар, селско стопанство и риба; външни работи и „други“. Когато кандидатите завършат първа стъпка, те ще получат достъп до Евроюст например. След втората стъпка ще имат достъп до така наречената научна програма „Хоризонт 2020“ и балканските университети ще могат да участват в схемата за обмен на студенти по програма „Еразъм“ и т.н.

Министрите по европейските въпроси на страните членки ще проведат първоначални разговори по френските идеи в Брюксел във вторник. Те ще трябва да се съгласят на всички промени с единодушие. Ако то бъде постигнато, Париж настоява ЕК да развие идеите в правни документи до януари 2020 г., отбеляза Франция.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика шок миналия месец, като наложи вето на старта на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, която изпълни дори изискването да смени името си, за да започне заветния процес. Ветото предизвика безпокойство, че Франция възнамерява да спре разширяването на ЕС в Западните Балкани.

---------------

Като блокира преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония, Еманюел Макрон отвори вратата за Русия към Западните Балкани, предупреди миналата седмица новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Все още няма коментари

Още

Борис Джонсън: Втората вълна на пандемията е неизбежна

19.09.2020

Обновена

990 7
680 души са арестувани на протестите в Лондон

12.09.2020

Обновена

3376 34
Франция с нови 9500 случаи на Covid-19, а Испания - с 4708

12.09.2020

708

Влез или се регистрирай за да коментираш